Bild tagen från en video av handgemänget.
Bild tagen från en video av handgemänget. Bild: Georgiens parlament via AP/TT

Storbråk i parlament: Ledamot slogs i huvudet

Handgemäng har brutit ut i Georgiens parlament. Bråket handlar om ett kontroversiellt lagförslag, som innebär att medier och organisationer med utländska kopplingar skulle kunna stämplas som att driva "främmande makts intressen".
Ett tiotusental personer i huvudstaden har protesterat mot lagförslaget.

ANNONS

I videoklipp från en utfrågning i det georgiska parlamentet på måndagen syns det hur en parlamentsledamot från oppositionen slår en ledamot från det regerande partiet i huvudet.

Det följs av fortsatt handgemäng och livesändningen avbryts.

Utanför parlamentet har georgier samlats i protest mot lagförslaget, som de anser kan undergräva landets försök att bli medlem i EU. Demonstranter har vecklat ut en stor EU-flagga och ropar "nej till den ryska lagen".

– Det georgiska samhället är tillräckligt starkt för att inte låta landet glida in i rysk auktoritär stil, säger deltagaren Saba Gotua utanför parlamentet.

– Vi kommer inte att låta Georgisk dröm slösa bort Georgiens historiska chans att bli EU-medlem.

ANNONS

Regeringspartiet Georgisk dröm försökte införa en liknande lag i fjol, men tvingades backa efter omfattande protester i huvudstaden Tbilisi.

Det nya omformulerade lagförslaget som nu diskuteras innebär att oberoende organisationer som får mer än 20 procent av sin finansiering från andra länder registreras som en "organisation som driver en främmande makts intressen".

Runt 10 000 människor gick ut på gatorna i huvudstaden Tbilisi för kritisera lagförslaget.

Georgien har i flera år försöka stärka sina band med väst, men det nu regerande partiet anklagas för att i stället försöka stärka banden till Ryssland.

ANNONS