Storbråk i Norge inför eritreanskt firande

Polis larmades vid 13-tiden på lördagen till centrala Bergen, där våldsamheter bröt ut i samband med ett eritreanskt firande. Flera polispatruller var på plats och minst en ska ha skadats, rapporterar NRK.

ANNONS
|

Våldsamheter bröt ut i norska Bergen i samband med ett firande av början på Eritreas självständighetskrig mot Etiopien. Arrangörer ska ha hamnat i konflikt med motdemonstranter i samband med förberedelser inför festen i centrala Bergen, enligt Bergens Tidende. Enligt den norska polisen ska upp mot 100 personer varit delaktiga.

Polisens insatsledare John-Endre Skeie sa vid en pressträff under lördagen att sten och tillhyggen, däribland järnrör, har använts under våldsamheterna. Både polis och civila har träffats av stenkastning.

Enligt NRK:s uppgifter ska minst en person ha kommit till skada, men detta är inget polisen kunnat bekräfta.

Vid 16-tiden på lördagseftermiddagen hade polisen kontroll över situationen, meddelade John Endre Skeie på en pressträff, enligt VG. Polisen har skickat upp drönare och en polishelikopter i området. Ingen har gripits, och ännu har polisen inga uppgifter om några skadade.

ANNONS

Använde tårgas

Den norska polisen spärrade av en gata i området och bad allmänheten att hålla sig undan. Polisen uppger även att de har använt sig av tårgas för att skingra folkmassan

Motdemonstranterna ropade att de skulle ge sig om det planerade firandet ställs in, enligt NRK, men detta är inget polisen planerar att göra. Firandet väntas börja klockan åtta på lördagskvällen.

Bråket i Norge inträffar knappt en månad efter de stora våldsamheterna vid en eritreansk kulturfestival i Järvafältet i Stockholm, där 50 personer skadades. Likt festivalen i Stockholm har arrangemanget i Bergen tidigare kritiserats för att vara regimvänligt.

ANNONS