Tusentals demonstranter protesterade i Ungerns huvudstad Budapest under lördagen mot planerna på att låta ett kinesiskt universitet öppna en avdelning i staden.
Tusentals demonstranter protesterade i Ungerns huvudstad Budapest under lördagen mot planerna på att låta ett kinesiskt universitet öppna en avdelning i staden. Bild: Laszlo Balogh/AP/TT

Stora protester mot Kinauniversitet i Ungern

Tusentals ungrare protesterade i huvudstaden Budapest mot premiärminister Viktor Orbáns planer på att låta ett kinesiskt universitet öppna sitt första europeiska campus i staden.

ANNONS

"Förräderi" och "Vi vägrar bli en koloni", stod det på några av skyltarna som hölls upp av demonstranterna under lördagens protest.

Det är det Shanghaibaserade Fudanuniversitetet som planerar att öppna en avdelning i den ungerska huvudstaden. Tanken är ett 500 000 kvadratmeter stort byggnadskomplex som ska stå klart 2024.

Ökat kinesiskt inflytande

Enligt läckta dokument från det avtal som undertecknades redan i april mellan den ungerska regeringen och universitetet, är Kina berett att ge Ungern ett lån på motsvarande 13 miljarder kronor för byggandet av komplexet.

Den liberala politiska oppositionen anklagar Viktor Orbán för att fjäska för Kina, och oron är stor för att den högre utbildningen ska undergrävas i landet, och att Kina genom Fudanuniversitetet får ökat inflytande i Ungern och i EU.

ANNONS

– Medel borde användas för att utveckla våra egna universitet, inte för att bygga kinesiska, säger Patrik, en 22-årig student och demonstrant till Reuters.

En annan demonstrant, 21-åriga Szonja Radics, konstaterar att hon inte litar på Orbán och hans parti Fidesz.

– Orbán och Fidesz brukar beskriva sig som anti-kommunister men i verkligheten är kommunisterna deras vänner, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Fidesz beskrivs annars oftast som ett allt mer nationalkonservativt parti.

"Befria Hongkong-gatan"

Orbáns och regeringens argument för att inleda samarbetet med Kina är att en enhet av det prestigefyllda Fudanuniversitetet i landet kommer att ge tusentals ungerska och internationella studenter tillgång till högstående universitetsutbildning.

Tidigare i veckan konstaterade Peking att "ett fåtal ungerska politiker" försökte väcka uppmärksamhet genom att protestera mot det ungersk-kinesiska samarbetet".

Då hade Budapests liberale borgmästare Gergely Karácsony – som är starkt kritisk mot universitetsplanerna – låtit döpa om gator i området där campuset är tänkt att ligga till Befria Hongkong-gatan, Uigurmartyrernas gata och Dalai Lama-gatan.

ANNONS