Stor sökinsats planerad – för att hitta Loch Ness-odjuret

I helgen ska hundratals volontärer samlas i Skottland för att leta efter Loch Ness-odjuret. Det kommer vara den största sökinsatsen efter det mystiska djuret på 50 år.
– Vi hoppas kunna inspirera en ny generation av Loch Ness-entusiaster, säger Alan McKenna som är med och arrangerar helgen.

ANNONS
|

I två dagar ska volontärer samlas i de skotska högländerna för vad The Guardian beskriver som den största sökinsatsen av sitt slag sedan 1972. Man ska använda ny lantmäteriutrustning, drönare med värmekameror och hydrofoner för att söka av ett område på 50 kvadratkilometer.

Framför allt ska de hundratals volontärerna, både på plats och online, hålla ögonen öppna efter allt som bryter vattenytan och spana efter oförklarliga rörelse på sjön Loch Ness när man en gång för alla ska hitta Nessie, även känd som Loch Ness-odjuret.

– Vi hoppas kunna inspirera en ny generation av Loch Ness-entusiaster och att du, genom att vara med i denna storskaliga ytövervakningen, får en möjlighet att personligen bidra till detta fascinerade mysterium som har fängslat så många personer runt om i världen, säger Alan McKenna, på företaget bakom evenemanget Loch Ness Exploration i ett pressmeddelande.

ANNONS

Alan McKenna ska under helgen ansvara för att informera volontärerna kring vad de ska hålla utkik efter och hur de ska rapportera sina iakttagelser.

Loch Ness-odjurets historia

Under medeltiden fanns det legender om monster i området och en irländsk munk ska ha sett en "vattenbest" i Nessfloden som rinner ut från sjön.

Den första officiella iakttagelsen kom 1933 när hotellchefen Aldie Mackay såg en val-liknande varelse i sjön. Senare samma år sa George Spicer att han såg "en högst extraordinär" varelse som korsade vägen och slank ner i sjön.

Loch Ness Investigation Bureau grundades 1962 för att hitta bevis på att det finns ett sjöodjur i Loch Ness. 1972 genomförde de den största genom sökningen av sjön hittills.

1987 genomfördes Operation Deepscan där man med hjälp av sonarutrustning skannade av sjön. Man sa sig ha hittat ett "oidentifierat föremål av ovanlig storlek och styrka".

Nu senast 2018 genomförde forskare från flera universitet en dna-kartläggning av sjön där de kom fram till att det inte fanns några djur i sjön som var stora nog att kunna ligga bakom myten om Nessie.

LÄS MER:Hundratals golden retrievers samlas i Skottland för att fira 155 år

LÄS MER:UFO-förhör om utomjordiska föremål i USA

LÄS MER:Bob Dylan säljer sin stora herrgård i Skottland

ANNONS