USA:s president Donald Trump stiger ombord flygplanet Air Force One på nyårsaftonen.
USA:s president Donald Trump stiger ombord flygplanet Air Force One på nyårsaftonen. Bild: Patrick Semansky/AP/TT

Stod emot Trumps påstötning: "Sanningen viktig"

Donald Trump försökte förmå Georgias delstatsminister att "hitta" tillräckligt många röster för att omkullkasta resultatet i presidentvalet.
Sanningen spelar roll, deklarerar delstatsministern, som inte hörsammade den avgående presidentens önskan.

ANNONS
|

I ett inspelat telefonsamtal, en timme långt, hörs Trump omväxlande smickra, vädja till och även närmast hota Brad Raffensperger med rättsliga åtgärder, i syfte att få honom att presentera ett nytt valresultat.

– Det är ingenting fel med att säga, du vet, hm, att ni har genomfört en ny räkning, säger Trump bland annat i den inspelning som The Washington Post publicerat i sin helhet.

Raffensperger, en republikan, står under samtalet emot sin president.

– Herr president, problemet är att den data du har är fel, säger han bland annat till Trump, som framhärdar att han i själva verket vunnit delstaten, med hänvisning till olika ogrundade siffror och uppgifter.

ANNONS

– Jag vill bara hitta 11 780 röster, vilket är en röst mer än vad vi har, säger presidenten.

Räknats tre gånger

Rösterna som lades i Georgia har räknats tre gånger, varav en gång för hand, och Joe Biden har utropats till segrare med 11 779 röster. Inga påståenden om valfusk har belagts och när Trumpkampanjen vänt sig till domstolar har de hittills inte funnit tillräcklig grund att gå vidare med dess ärenden.

Presidentens stab låg på rejält för att telefonsamtalet skulle äga rum, säger Brad Raffensperger i en intervju med ABC-programmet "Good morning, America".

– Vi tog emot samtalet och vi hade en konversation. Han stod för det mesta av talandet och vi stod för det mesta lyssnandet, säger Raffensperger.

– Jag vill poängtera att den data som han har helt enkelt är helt fel. Han hade hundratals och åter hundratals personer som han sade var döda och som röstat. Vi fann två.

Delstatsministern får frågan om han funderade på om presidenten hade lagen på sin sida när han begärde att han skulle "hitta" röster åt honom.

– Jag är ingen jurist. Allt jag vet är att vi kommer att följa lagen, följa proceduren. Sanningen spelar roll och vi har bestridit dessa rykten under de senaste två månaderna, svarade Raffensperger.

ANNONS

Spänt inför senatsval

Donald Trumps påtryckning är ett skamlöst och oförblommerat missbruk av presidentämbetets makt, sade den tillträdande vicepresidenten Kamala Harris i ett tal i Georgia på söndagen.

Paul Ryan, Republikanernas tidigare talman i representanthuset, har brutit en tids tystnad och uppmanar alla sina partikamrater som överväger att driva valfuskfrågan vidare att kliva tillbaka. Att ifrågasätta resultatet är det mest "icke-demokratiska och icke-konservativa" han kan tänka sig, säger Ryan enligt The New York Times.

Men Georgias två republikanska senatorer Kelly Loeffler och David Perdue har uppmanat Brad Raffensperger att avgå. De två står inför ett omval på onsdag och har tydligt ställt sig på president Trumps sida.

Perdue säger i en intervju med Fox-programmet "The next revolution" att han är chockerad och äcklad av att en republikan sträcker sig till att spela in vad presidenten säger och släppa det till medier.

Vissa republikanska kongressledamöter har gått ut och beskrivit Trumps agerande som problematiskt, medan andra slår fast att han har rätt att söka svar på sina frågor.

Oklart rättsläge

Jurister som uttalat sig i amerikanska medier är inte helt eniga om att presidentens agerande strider mot lagen, beroende på hur mycket som kan tolkas in i hans antydningar. Eftersom Trump är på väg att ersättas på presidentposten är det möjligt att det blir upp till den tillträdande Biden-regeringen att låta justitiedepartementet utreda saken.

ANNONS

Brad Raffensperger, vars familj tagit emot mängder av dödshot under de senaste två månaderna, hade dock delstatslagen på sin sida när han lät spela in telefonsamtalet.

Donald Trump och Joe Biden är på väg till Georgia för att jaga röster för respektive partis kandidater inför tisdagens val till senaten, som kan avgöra mandatfördelningen där för kommande två år.

På onsdag ska kongressen formellt godkänna elektorernas röster. En grupp republikaner har hotat med att invända mot detta å presidentens vägnar. Presidenten själv planerar att delta i en manifestation på gatorna utanför i Washington DC.

Martin Yngve/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT

Georgias delstatsminister Brad Raffensperger i Atlanta i början av december i fjol.
Georgias delstatsminister Brad Raffensperger i Atlanta i början av december i fjol. Bild: Alyssa Pointer/AP/TT
ANNONS