Angela Merkel på dagens presskonferens i Berlin.
Angela Merkel på dagens presskonferens i Berlin.

Statsvetare: Merkels sista chans

Angela Merkels beslut att inte ställa upp för omval som CDU-ordförande kan ses som hennes sista chans att själv få styra förändringen av sitt parti, enligt statsvetare.

ANNONS
|

CDU:s partikongress den 8 december närmar sig. Vad som vanligtvis brukar vara en rutinartad förtroendeomröstning hade efter de tunga resultaten i regionvalen i delstaterna Bayern och Hessen kunnat leda till att Angela Merkel tvingas avgå under mer förödmjukande former.

Att hon väljer att lämna nu kan vara ett sätt att undvika det, och vinna sig tid för att få fram en egen kandidat till partiledarposten, tror Thomas Sommerer, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Bra position

- Detta är kanske Merkels sista chans att styra transformationsprocessen i sitt parti själv. Det har ju funnits röster att hon kanske inte kommer att få majoritet om hon ställer upp.

ANNONS

- Nu kan hon eventuellt försöka få sin egen kandidat i en bra position som ordförande, fortsätter Sommerer.

Om Merkel inte hade fått partikongressens förtroende hade det varit omöjligt att fortsätta som förbundskansler, anser Sommerer.

- Då hade det varit helt slut, det hade varit som ett misstroendevotum. Om hon får ihop tillräckligt stöd för en kandidat som stöder hennes politik då kan hon kanske fortsätta som kansler en tid till, så det är det bästa hon kan göra.

Skakig resa

Den skakiga resan för regeringskoalitionen fortsätter.

- Nu kommer det största partiet i regeringen att vara upptaget i inre konflikter kring partiledarposten, för det kommer sannolikt inte att bli konfliktfritt. Det kommer att förlama regeringsarbetet, som redan nu kritiseras av tyckare som anser att koalitionen mellan CDU och SPD inte levererar, säger Thomas Sommerer.

ANNONS
TT

ANNONS