En fånge tas emot av nära och kära när han anlände till den rebellkontrollerade huvudstaden Sanaa på söndagen.
En fånge tas emot av nära och kära när han anlände till den rebellkontrollerade huvudstaden Sanaa på söndagen. Bild: Hani Mohammed/AP/TT

Starka känslor när fångutbyte avslutas

Det tre dagar långa fångutbytet av nästan 900 fångar som hållits av Huthi-rörelsen i Jemen och den saudiledda koalitionen avslutas med de sista frigivningarna.
Utbytet har väckt hopp om att det kriget ska få ett slut.

ANNONS
|

Plan med fångar lyfte på söndagen samtidigt från Sanaa, Jemens rebellkontrollerade huvudstad, och Marib i norr som kontrolleras av landets internationellt erkända regering, uppger Röda Korset.

En del anländer till planen i rullstolar. Alla förses med mat att äta när fastan är över. På flygplatsen i Saana ordnade rebellerna en ceremoniell välkomstdans.

– Låt oss inte glömma det verkliga syftet med dessa utbyten. Att återförena nära och kära, säger Röda Korsets Jessica Moussan.

Ytterligare tre flyg är planerade under dagen, som slutför fångutbytet som medlades fram i mars och som omfattar 706 rebeller och 181 fångar från regeringssidan.

Nya samtal på gång

Delegationer från Saudiarabien och Oman besökte nyligen Sanaa för samtal med Huthi-rörelsen. Saudiarabien stödjer regeringssidan i det brutala inbördeskriget, medan Huthierna anses få stöd från Iran.

ANNONS

Nu väntas dessutom nya samtal mellan Saudiarabien och Huthi-rebellerna, enligt rebellernas politiska chef Mahdi al-Mashat. Samtalen ska inledas efter högtiden id al-fitr den 21 april, rapporterar Jemens statliga nyhetsbyrå Saba. Även Saudiarabiens utrikesdepartement har sagt att nya samtal ska äga rum.

Stort fångutbyte

Utväxlingen kommer sedan viss diplomatisk islossning har skett mellan ärkerivalerna Saudiarabien och Iran, som siktar på att återuppta diplomatiska kontakter som varit brutna i sju år.

Fångutväxlingen är den mest omfattande sedan oktober 2020, då över 1 000 fångar från båda sidor släpptes.

Det är okänt hur många fångar de två sidorna håller.

Huthierna intog Sanaa 2014, och den mer internationellt erkända regeringen tvingades fly. En bred militär koalition ledd av Saudiarabien ingrep då på regeringens sida i konflikten som har pågått sedan dess. Tusentals människor befaras ha tagits som fångar av båda sidor.

Över 150 000 människoliv har krävts i kriget, bland dem civila. Kriget har också lett till en av världens svåraste humanitära kriser, enligt FN.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS