Staden som skakar av sig terrorn

Under fredagen hävdes de sista avspärrningarna efter terrordådet som fick Londons hjärta att stanna upp. Folk började så sakteligen att strömma ut i samtliga delar av Westminster och framför allt så var den där vardagsstressen ett faktum igen.

ANNONS
|

Att försöka få en intervju av Londonbor på väg till jobbet visade sig bli en utmaning.

– Jag är ledsen, jag har inte tid, svarade några kort.

Andra ville förklara sig lite mer:

– Nej, jag börjar jobba ända där borta så jag måste skynda mig, sa andra.

Till slut lyckas vi haffa en riktigt snabb Londonbo. Hon är en sådan där som springer till jobbet för att effektivisera livspusslet.

– Jag tyckte inte att det påverkade min vardag så mycket. Själv jobbar jag där borta på Hälsodepartementet, förklarar Anstey Loveday.

Hon pekar åt det håll som låg ytterst inom avspärrningarna fram tills fredagsmorgonen. Så fortsätter hon:

ANNONS

– Den enda konsekvensen av dådet var att jag var tvungen att ta en omväg till jobbet. London är en säker stad. Man kan inte planera för hur man ska hantera ett terrordåd, utan det enda man kan göra är att hoppas att det inte sker.

"Det var tur att inte fler dog"

Dessutom berättar hon att det hade regnat tidigare under den dagen som dådet inträffade. Därför var det relativt få människor som rörde sig på bron när attentatsmannen körde upp på trottoaren och skoningslöst mejade ned alla i sin väg med bilen.

– Det var tur för oss och otur för gärningsmannen att inte fler dog.

Sedan säger hon det som visar på Londonbornas otroliga saklighet. Det där som gör att man nästan undrar om de enbart är robotar programmerade till att arbeta.

– Inte ens tunnelbanan slutade fungera så på så vis blev det ett väldigt litet ingrepp i Londonlivet. Påverkan av terrordådet var mindre än när t-banepersonalen strejkar.

Fortfarande dubbelt så många poliser

Precis som många andra vi mött jämför hon onsdagens attentat med bombdåden 2005. Då detonerade tre bomber på olika tunnelbanetåg i staden följt av ytterligare en på en dubbeldäckare.

– Det var riktigt skrämmande och mycket större. Den här gången var det bara en plats som berördes. Det var hanterbart. Just den här platsen kommer alltid vara intressant på grund av Big Ben, Westminster Abbey, parlamentet och så vidare. Det är ett faktum men vi kan inte hänga upp oss vid det. Vi fortsätter, säger Anstey Loveday innan hon fortsätter sin löprunda till jobbet.

ANNONS

Antalet poliser på stadens gator är fortfarande utökad. Det är dubbel styrka mot ordinarie bemanning, men in till parlamentet är det sig likt.

– Vi är beväpnade på exakt samma sätt och är precis lika många nu som innan attacken, bekräftar en av poliserna som vaktar ingången till Westminster Palace.

Säkerhetsnivån i landet har inte heller förändrats. Så småningom kommer även antalet poliser återgå till det normala och på måndag kommer det säkerligen vara som vilken vardag som helst i en huvudstad där man lärt sig att skaka av sig terrorn.

ANNONS