Nästa år ska arbetsveckan i Spanien bli 38,5 timmar och åren därpå 37,5.
Nästa år ska arbetsveckan i Spanien bli 38,5 timmar och åren därpå 37,5. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Spanien siktar på kortare arbetsvecka 2024

Inom de närmaste veckorna väntas Spanien få en ny regering med socialdemokratiska PSOE och vänsterkoalitionen Sumar. Förslaget om en 37,5-timmars arbetsvecka sticker ut i avtalet som ska styra regeringsarbetet. Ett omdebatterat förslag som flera arbetsgivarorganisationer i landet menar är populistiskt.

ANNONS
|

Spanien gick till val i juli och resultatet var så jämnt att både konservativa Partido Popular (PP) och socialdemokratiska PSOE utropade sig till vinnare. De konservativa fick flest röster men lyckades inte bilda en majoritet. Efter många om och men tyder allt nu på att PSOE kommer att styra landet tillsammans med vänsterkoalitionen Sumar, om Pedro Sánchez lyckas bli omvald till president av parlamentet.

Båda partierna har presenterat ett avtal som ska leda regeringssamarbetet. Det förslag som varit mest omdebatterat är att korta ner arbetsveckan från 40 till 37,5 timmar och det utan sänkt lön.

Arbetsveckan kortas gradvis

Enligt tidningen El País ska det här förslaget ha varit den svåraste nöten att knäcka i avtalet. Detta eftersom PSOE föredrog att näringslivet och fackförbund skulle komma överens om den kortare arbetsveckan, medan Sumar ville att detta skulle ske genom en lagändring, uppger tidningen.

ANNONS

Enligt överenskommelsen ska arbetsveckan kortas gradvis. Från och med nästa år ska man jobba 38,5 timmar och från 2025 blir det 37,5. Något som kommer att införas genom en lagändring. Efter 2025 ska det bildas en arbetsgrupp med representanter för näringslivet och facket som ska ”utvärdera resultaten av nedkortningen och som ska fortsätta göra framsteg för att korta ner arbetsveckan med hänsyn till förutsättningarna för olika områden”, står det i avtalet, uppger tidningen El Mundo.

Näringslivet: ”Populistiskt förslag”

Flera arbetsgivarorganisationer är både oroliga och starkt kritiska mot förslaget som också kommer i en tid med ett pressat ekonomiskt läge. Antonio Garamendi, president för den största arbetsgivarorganisation i landet, CEOE, tycker att förslaget är ”populistiskt”.

– Överenskommelser mellan facket och arbetsgivarorganisationer leder till samförstånd. Det är också faktiskt så att det redan nu finns många kollektivavtal med arbetsveckor som är under 37,5 timmar, säger Garamendi, rapporterar La Vanguardia.

Även Partido Popular påpekar att det sedan tidigare finns möjlighet för företag att erbjuda en kortare arbetsvecka, men även att den nya regeringen borde fokusera på annat när det gäller arbetsmarknaden.

– Vi behöver bättre löner för dem som arbetar, och för att nå dit måste vi som land öka vår produktivitet, säger Juan Bravo, vice ordförande för finansfrågor hos Partido Popular, uppger El Español.

ANNONS

De två stora spanska fackförbunden, CCOO och UGT, välkomnar i sin tur den förkortade arbetsveckan och ser det bara som ett första steg mot 35-timmars arbetsvecka.

LÄS MER:Sánchez tur att försöka bilda regering i Spanien

LÄS MER:Misslyckat första maktförsök för spanska högern

LÄS MER:Nyval i Spanien – kaotisk start på EU-styret

ANNONS