Argentinas president Javier Milei håller tal på det spanska ytterhögerpartiet Vox möte i Madrid.
Argentinas president Javier Milei håller tal på det spanska ytterhögerpartiet Vox möte i Madrid. Bild: Manu Fernandez/AP/TT

Spanien bryter med Argentina efter presidenttal

Spanien kallar hem sin ambassadör "på obestämd tid" från Buenos Aires i en mycket skarp diplomatisk markering mot Argentina, sedan den argentinske presidenten Javier Milei förolämpat Spaniens premiärminister under sitt besök i Madrid.

ANNONS

Milei deltog i ett möte inför EU-valet med ytterhögerpartiet Vox i den spanska huvudstaden Madrid på söndagen. I sitt tal karakteriserade Milei den spanske premiärministern Perdro Sánchez fru som "korrupt".

– Det är oacceptabelt att en sittande president som gästar Spanien förolämpar Spanien och den spanske premiärministern – ett faktum som bryter mot alla diplomatiska seder och de mest elementära regler om samexistens mellan länder, sade Spaniens utrikesminister José Manuel Albares.

– Milei har med sitt sätt att vara fått relationerna mellan Spanien och Argentina att bli de sämsta i vår moderna historia, sade utrikesministern i ett tv-sänt uttalande.

Argentinas kontroversielle president Milei har varit i Spanien sedan i fredags.I sitt tal inför 11 000 Vox-anhängare uppmanade Milei bland annat Europas ultranationalister att "förena sig mot socialismen", samtidigt som han angrep premiärministerfamiljen och spansk regeringspolitik.

ANNONS

– Låt oss inte ge vika för socialismen. Det verkar som om vi är få, men vi har inget att frukta – striden på slagfältet avgörs inte av hur många soldater man har utan av krafterna från ovan, sade Milei.

I Vox möte deltog även franska ytterhögerpolitikern Marine Le Pen och Italiens premiärminister Giorgia Meloni från ytterhögerpartiet Italiens bröder.

Spaniens utrikesminister José Manuel Albares. Arkivbild.
Spaniens utrikesminister José Manuel Albares. Arkivbild. Bild: Kevin Wolf/AP/TT
ANNONS