17-årige Danylo följer en biologilektion online i ljuset av stearinljus i byn Start Petrivtsi nära Kiev. Planerade strömavbrott blir allt vanligare.
17-årige Danylo följer en biologilektion online i ljuset av stearinljus i byn Start Petrivtsi nära Kiev. Planerade strömavbrott blir allt vanligare. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Spänd situation i strömlöst Ukraina

Ukrainas elförsörjning lider allt större förluster. I flera regioner genomförs planerade strömavbrott för att avlasta det sargade elnätet.
Oron stiger i takt med att vinterkylan närmar sig.

ANNONS
|

De senaste veckorna har miljontals ukrainare till och från varit utan både el och vatten, då ryska anfall riktat in sig på viktig infrastruktur.

På söndagskvällen uppmanade Kievs borgmästare Vitalij Klytjko invånarna att vara beredda att lämna staden ifall man skulle drabbas av längre strömavbrott.

"Situationen gällande energisystemet är spänd. Vi ber alla invånare i regionen att stötta energiarbetarna i kampen på energifronten. För att göra det – använd elektricitet sparsamt", säger stadens myndigheter i ett uttalande.

Planerade strömavbrott

På söndagen sade Roman Tkatjuk, säkerhetschef i Kiev, till The New York Times att Ukraina inser att de kan förlora hela sitt elektricitetssystem om de ryska attackerna fortsätter.

ANNONS

Samtidigt varnade president Volodymyr Zelenskyj för fortsatta "massattacker" mot landets elförsörjning.

– Vi förbereder oss att svara, sade han.

Dessutom genomförs från ukrainskt håll planerade elavbrott för att avlasta nätet och genomföra reparationer. Under måndagen väntas planerade strömavbrott i sju av landets 27 regioner vars energiinfrastruktur är svårt sargade efter Rysslands upprepade bombningar.

"Det är folkmord"

Den senaste månaden har ryska attacker förstört runt en tredjedel av Ukrainas kraftverk, enligt The Guardian.

Kievs borgmästare anklagar i ukrainsk tv Rysslands president Vladimir Putin för folkmord.

– Våra fiender gör allt för att se till att staden är utan värme, el och vatten. De vill att vi alla dör. Det är deras uppdrag. Hur länge vi står ut beror på hur bra vi förbereder oss för olika scenarier – därför behöver vi vara förberedda, säger Vitalij Klytjko och fortsätter:

– Det här är inte ett krig. Det är terrorism, det är folkmord.

Två dygn utan el

Ukraina tros fortsatt vara nära en offensiv för att återta delar av regionen Cherson, en av de regioner som Ryssland påstår sig ha annekterat. Ett ukrainskt återtagande av Cherson skulle ha stort symboliskt och logistiskt värde för Ukraina, mycket på grund av dess läge nära den ryskannekterade Krimhalvön.

Enligt The Guardian anklagar Ukraina nu ryska styrkor för att plundra staden och ockupera hus med soldater i civila kläder i väntan på den ukrainska motoffensiven. I veckor har Ryssland evakuerat civila från Cherson i vad Ukraina kallar deporteringar.

ANNONS

Invånarna i Cherson, en stad med en befolkning på närmare 300 000 människor före kriget, var fram till måndagsförmiddagen utan både el, vatten och värme i uppemot två dygn. Ukraina och Ryssland beskyllde varandra för det omfattande strömavbrottet.

Kievs borgmästare Vitalij Klytjko. Arkivbild.
Kievs borgmästare Vitalij Klytjko. Arkivbild. Bild: Bernat Armangue/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS