Det var en känslosam Erna Solberg som berättade att hennes make hade dolt aktieaffärer för henne under tiden som hon var Norges statsminister.
Det var en känslosam Erna Solberg som berättade att hennes make hade dolt aktieaffärer för henne under tiden som hon var Norges statsminister. Bild: Heiko Junge

Solberg i tårar – maken gjorde henne jävig som statsminister

Norges tidigare statsminister Erna Solberg var jävig i flera ärenden som hon hanterade under sin tid som statsminister. Det sa hon under en presskonferens hon kallade till på fredagen, angående uppgifter om att hennes make handlat med aktier utan hennes vetskap.
– Det gör ont i mig att vara så hård mot Sindre som jag är idag, sa Erna Solberg med darrande röst under presskonferensen.

ANNONS
|

Erna Solberg var Norges statsminister 2013–2021. Under samma tid gjorde hennes make, Sindre Finnes, ett stort antal aktieaffärer, vilket avslöjades i norska medier. Under fredagen presenterade Erna Solberg en lista över makens samtliga aktieaffärer under perioden: över 3 600 stycken.

Under de åtta år som frun var statsminister tjänade Sindre Finnes 1,8 miljoner norska kronor på sina aktieaffärer, enligt NRK.

Varken Erna Solberg eller hennes stab kände till makens handel. Han ska enligt Solberg ha försökt dölja den för henne och omvärlden.

– Han har bedrivit omfattande kortsiktig aktiehandel, trots att han vetat att han inte fick, sa Erna Solberg under presskonferensen.

ANNONS

”Inte varit ärlig”

Det var en känslosam högerledare som ställde sig framför pressens kameror på fredagen.

– Listan (över makens affärer) visar att Sindre inte har varit ärlig mot mig, varken när jag var statsminister eller då jag konfronterade honom när ni började ställa frågor, sa hon till journalistuppbådet, rapporterar VG.

Det finns enligt Solberg inget som tyder på att Sindre Finnes ska ha haft någon insiderinformation tack vare hennes arbete som statsminister, men hans agerande gjorde henne jävig och olämplig att hantera flera ärenden

Rösten bar knappt när hon talade om maken och hur han svikit hennes förtroende.

– Det är ett allvarligt förtroendebrott. Förtroendebrott är alltid svårt, och extra svårt i en familj och i ett äktenskap, sa Solberg och fortsatte:

– Det gör ont i mig att vara så hård mot Sindre som jag är i dag. De samtal jag ska ha med Sindre om förtroendebrottet kommer jag att ha med honom, inte med er, sa hon.

LÄS MER:Høyre störst i norska kommunval

LÄS MER:Erna Solberg vill bli statsminister igen

ANNONS