Snöstormen Stella lamslår delar av USA

ANNONS
|

Sedan tidig morgon tillbaka har det snöat rikligt över Washington och New York medan östkusten förbereder sig för stormen. Stella väntas slå till mot östkusten under natten till tisdag, lokal tid, rapporterar USA Today- det vill säga under tisdagsmorgonen svensk tid.

Flera miljoner amerikaner har förberett sig för det värsta snöovädret på många år. Flera stater, bland andra New York och New Jersey har utlyst undantagstillstånd. I New York har man tagit beslutet att stoppa alla tunnelbanetåg som körs ovan jord. I Virginia, som utlyste undantagstillstånd under måndagen, står nationella gardet redo att bistå vid räddningsarbete i djup snö och evakuering.

ANNONS

På måndagskvällen rapporterade flera medier om långa köer i mataffärer då invånarna förökte bunkra mat inför den kommande stormen.

Den amerikanska myndigheten National Weather Service har utfärdat flera stormvarningar som berör nästan 20 miljoner människor. Stora mängder snö, uppemot en halv meter, och starka vindar på över 26 meter per sekund, väntas i stora delar av östkusten.

Värsta på 129 år

Stormen, som har fått namnet Stella, väntas bli den värsta som New York har varit med om på 129 år, enligt Business Insider. De områden som väntas drabbas värst är New York och New Jersey, men även delstaterna Virginia och Maine. Prognosen för Manhattan är över en halv meter snö - vilket man inte har fått i mars månad sedan 1960.

– Om du har möjlighetatt stanna hemma imorgon, gör det, sa Tom Kines, meteorolog till USA Today.

Även guvernören för delstaten New York, Andrew Cuomo, har gått ut med en varning till New York-borna i ett uttalande:

"Jag uppmanar alla som bor i New York med omnejd att undvika att resa någonstans under morgondagen".

Inställda flyg från Skandinavien

På grund av stormen, de starka vindarna och de stora mängder snö som väntas falla har samtliga SAS-flyg från Skandinavien till New York ställts in. Tre flyg från Skandinavien är inställda imorgon från Köpenhamn, Oslo och Stockholm till New York. Även tre avgångar från New York till dessa städer är inställda.

ANNONS

– Det handlar alltså om sex avgångar totalt. Det handlar om totalt tusen passagerare som berörs. Vi kommer att boka om dem till andra dagar och hoppas på att trafiken kommer igång igen på onsdag, säger Knut Morten Johansen, informationschef i Norge på SAS.

Alla passagerare har informerats om de inställda avgångarnaunder måndagskvällen via SMS eller hemsidan. Inga extra avgångar är planerade under onsdagen - SAS hoppas kunna lösa det ändå.

Men även andra flyg till och från New York har ställts in. Enligt flygtjänsten FlightAware har så många som 4000 flyg ställts in under tisdagen, de flesta till och från flygplatserna Newark International i New Jersey och Boston Logan International. American Airlines har ställt in samtliga sina flygningar till och från flygplatser i New Yorks storstadsregion.

Skolor håller stängt - 900 000 berörda

De kommunala skolorna i New York håller stängt under tisdagen. Det innebär att stadens 900 000 studenter kommer att tvingas stanna hemma. Även fritidsgårdar, vuxenutbildningar och andra aktiviteter med kopplingar till skolverksamheten är stängda under morgondagen.

ANNONS