Snörekorden står som spön i backen

ANNONS
|

I Alperna och Pyrenéerna har det snöat nästan konstant under den senaste veckan. Man varnar för laviner i många delar av Alperna och en person miste livet i en lavin i Italien på tisdagen.

I nordöstra USA fortsätter snöstormen Linus att ställa till med stora problem. I Toronto har 500 trafikolyckor kopplats samman med snöfall och i Chicago har den till och med kostat 13 personer livet i samband med snöskottning.

Norra Japan ligger gömt under ett två meter tjockt snötäcke, efter en kraftig snöstorm i helgen. Staden Rausu på ön Hokkaido drabbades så hårt att man tvingades kalla in ett 50-tal soldater för att bereda framkomlighet till boenden som blivit insnöade.

ANNONS

Mer snö väntas i kombination med kraftig vind, myndigheter uppmanar därför invånarna i Rausu att stanna hemma. Det har varit mycket prat om snön den senaste veckan men klimatologen Sverker Hellström menar att det inte är någon ovanlig mängd snö som fallit i världen.

– Det är mitt i vintern nu och sådant här väder är det varje år. Snön har väckt stor uppmärksamhet i år för att den råkat falla i tätbefolkade områden och därför ställt till med mer problem.

Ordet snöstorm används ofta i vardagligt tal för något som egentligen inte alls skulle klassas som storm menar klimatologen.

– En vanlig storm ska uppmäta en vindstyrka på minst 25 meter per sekund. När det gäller snö kallar vi ofta kraftigt snöfall för snöstorm, när ett bättre ord egentligen skulle vara snöoväder, säger han.

Här i Sverige är så gott som hela landet täckt i snö just nu. I Luleå har det till och med slagits rekord. På tisdagen uppmättes 113 centimeter snö, vilket är två centimeter mer än det förra rekordet från 1966.

Kanske kan även detta rekord slås, det ska nämligen bjudas på mer snö i Norrland under början av nästa vecka.

I Västra Götaland får vi hålla tillgodo med den snö vi har och hålla tummarna för att de stigande temperaturerna inte smälter bort allt innan helgen är över.

ANNONS
ANNONS