De flesta av Sydafrikas lejon är födda i fångenskap. Arkivbild.
De flesta av Sydafrikas lejon är födda i fångenskap. Arkivbild. Bild: Jerome Delay/AP/ TT

Slut på troféjakt på inburade lejon

Det ska inte längre vara tillåtet att föda upp lejon för att låta dem skjutas i inhägnade områden i Sydafrika.

ANNONS

– Vi vill inte ha någon uppfödning, jakt, klappande (av lejonungar) eller annat bruk av lejon i fångenskap, säger miljöminister Barbara Creecy på en presskonferens.

Att jaga lejon som är instängda bakom exempelvis elstängsel har länge varit kontroversiellt i Sydafrika, där lejonindustrin drar in mångmiljonbelopp. Förbudet har inte trätt i kraft ännu, men väntas redan reta upp aktörerna bakom industrin.

I EU, USA och Australien har det sedan länge drivits kampanjer för ett importförbud för troféer av djur som dödats i fångenskap.

– Det här är en seger för viltet, säger Edith Kabesiime vid organisationen World Animal Protection.

Beslutet kom sedan en panel utsedd av regeringen undersökt villkoren för inhägnad jakt och uppfödning i Sydafrika. Mellan 8 000 och 12 000 lejon beräknas födas upp i fångenskap i Sydafrika i dag. Detta att jämföra med de cirka 3 500 lejon som lever fritt i landet, enligt organisationer för utrotningshotade djur.

ANNONS

Att jaga lejon i det fria ska fortfarande tillåtas, förtydligar miljöministern.

– Syftet är att försäkra oss om att de som är intresserade av autentisk viltjakt ska få möjlighet till sådana erfarenheter, och att de inte jagar djur från en bur, säger Creecy.

ANNONS