Sloveniens nya regering, ledd av premiärminister Robert Golob, får möjlighet att skriva om reglerna för landets statliga tv-bolag, i uttalat syfte att garantera ett journalistiskt oberoende. Arkivbild.
Sloveniens nya regering, ledd av premiärminister Robert Golob, får möjlighet att skriva om reglerna för landets statliga tv-bolag, i uttalat syfte att garantera ett journalistiskt oberoende. Arkivbild. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

Slovener vill se opartisk tv

ANNONS
|

Sloveniens befolkning har röstat för att reformera landets statliga tv-bolag, som sedan en tid tillbaka har anklagats för att ta politiskt parti.

RTV Slovenija har fler än 2 000 anställda. Hela bolagets ledning tillsattes av Sloveniens tidigare konservativa regering och den har sedan dess kritiserats av andra medier och organisationer för att inte verka självständigt.

Valet i april i år ledde till ett maktskifte. Den sittande och mer vänsterlutande regeringen, som leds av socialliberala Frihetsrörelsen, tog tidigt initiativ till en reform av tv-bolagets regler. De innebär bland annat att en samling civila aktörer – inte politiker – ska tillsätta bolagets ledning.

ANNONS

Folkomröstningen var i praktiken ett sista försök av den tidigare premiärministern Janez Jansa att stoppa reformen. Han går regelbundet i polemik med medier som granskar makten och har återkommande hängt ut enskilda journalister.

Drygt 62 procent av EU-landets invånare röstade för reformen.

ANNONS