Sloveniens nya regering, ledd av premiärminister Robert Golob, får möjlighet att skriva om reglerna för landets statliga tv-bolag, i uttalat syfte att garantera ett journalistiskt oberoende. Arkivbild.
Sloveniens nya regering, ledd av premiärminister Robert Golob, får möjlighet att skriva om reglerna för landets statliga tv-bolag, i uttalat syfte att garantera ett journalistiskt oberoende. Arkivbild. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

Slovener vill se opartisk tv

ANNONS
|

Sloveniens befolkning har röstat för att reformera landets statliga tv-bolag, som sedan en tid tillbaka har anklagats för att ta politiskt parti.

RTV Slovenija har fler än 2 000 anställda. Hela bolagets ledning tillsattes av Sloveniens tidigare konservativa regering och den har sedan dess kritiserats av andra medier och organisationer för att inte verka självständigt.

Valet i april i år ledde till ett maktskifte. Den sittande och mer vänsterlutande regeringen, som leds av socialliberala Frihetsrörelsen, tog tidigt initiativ till en reform av tv-bolagets regler. De innebär bland annat att en samling civila aktörer – inte politiker – ska tillsätta bolagets ledning.

ANNONS

Folkomröstningen var i praktiken ett sista försök av den tidigare premiärministern Janez Jansa att stoppa reformen. Han går regelbundet i polemik med medier som granskar makten och har återkommande hängt ut enskilda journalister.

Drygt 62 procent av EU-landets invånare röstade för reformen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS