En demonstrant i Berlin håller upp ett plakat med en bild på Masha Amini som dog efter att ha gripits av Irans moralpolis för nästan ett år sedan. Arkivbild.
En demonstrant i Berlin håller upp ett plakat med en bild på Masha Amini som dog efter att ha gripits av Irans moralpolis för nästan ett år sedan. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Släkting till Mahsa Amini gripen – nära årsdag

Iranska myndigheter har gripit en manlig släkting till Masha Amini, den 22-åriga kurdisk-iranska kvinnan som dog i fängsligt i förvar för nästan ett år sedan. Hennes fall ledde till omfattande protester i Iran och världen över.

ANNONS
|

Mahsa Amini dog efter att ha förts bort av moralpolisen, som hade haft synpunkter på hur hon bar sin huvudduk. Enligt medieuppgifter blev hon i häktet misshandlad till den grad att hon hamnade i koma och fördes till sjukhus, där hon senare avled.

Den manlige släktingen, 30-årige Safa Aeli, som beskrivs som syskon till en av Mahsa Aminis föräldrar, greps på tisdagen i familjens hemstad Saqez i västra Iran och fördes till en ännu okänd plats.

Enligt bland andra rättighetsorganisationen Hengaw var det säkerhetsstyrkor som förde bort Safa Aeli. Dessa anlände i en bilkonvoj om fem fordon. Personer ur säkerhetsstyrkorna tvingade sig sedan in i Aelis bostad utan att visa upp någon formell husrannsakningsorder.

ANNONS

Inför årsdagen av Aminis död den 16 september rapporteras Irans hårdföra regim och inte minst staden Saqez vara på tårna. Hotell i staden uppmanas att inte ta emot "utomstående" gäster, övervakningskameror har satts upp inklusive nya runt Mahsa Aminis grav, skriver nyhetsbyrån AFP.

Människorättsgrupper, bland andra Amnesty, anklagar Iran för att gripa och förhöra familjemedlemmar till personer som dödats i samband med protesterna mot Mahsa Aminis fall. Syftet uppges vara att tvinga familjemedlemmarna till tystnad och förhindra att ytterligare demonstrationer bryter ut.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS