Den tidigare påven Benedictus XVI. Arkivbild.
Den tidigare påven Benedictus XVI. Arkivbild.

Skyller kyrkövergrepp på 60-talets frigörelse

Övergreppen som begåtts inom den katolska kyrkan har sin grund i 1960-talets sexuella revolution, hävdar den före detta påven Benedictus XVI. Kritiker anser att han bara försöker sopa kyrkans ansvar under mattan.

ANNONS
|

Vatikanens tidigare överhuvud skriver i en text som publiceras i den katolska, tyska tidsskriften Klerusblatt att den sexuella revolution och frigörelse som började på 1960-talet har fått vissa att tro att pedofili och pornografi är okej.

"Under de 20 åren mellan 1960 och 1980 så kollapsade de tidigare normerna för sexualitet helt och hållet och ett nytt normaltillstånd uppstod...", skriver Benedictus.

Han för också fram att den explicita sexualundervisningen för unga skolbarn och nakenhet i reklam har bidragit till att den moraliska kompassen gått förlorad och att "bristen på Gud" lett till att övergreppen fått sådana proportioner.

ANNONS

Den tidigare påvens perspektiv på de omfattande övergreppen får många att höja på ögonbrynen.

- Det är ett pinsamt brev, säger Brian Flanagan, professor i teologi vid Marymount University i USA, som anser att det här bara är ett försök att tysta ned händelserna.

Katolska kyrkan har skakats av mängder av avslöjanden om sexuella övergrepp världen över och flera högt uppsatta personer inom kyrkan har dömts eller fått lämna sina positioner.

I december dömdes Vatikanens tidigare ekonomichef George Pell för sexuella övergrepp i sitt hemland Australien och blev därmed den högst uppsatte inom katolska kyrkan som dömts för sexbrott.

TT-Reuters

Fakta: Övergreppen inom katolska kyrkan

Anklagelserna om övergrepp av präster inom katolska kyrkan började i Irland på 1980-talet, och tog sedan fart på flera håll runtom i världen.

Övergrepp eller anmälningar om sådana har förekommit i främst Australien, Irland, Schweiz och Tyskland, men även Danmark, Indien, Italien, Kanada, Nederländerna, Norge, Österrike och Sverige.

Flest anklagelser tros ha förts fram i USA. Över 10 000 personer anklagar präster för övergrepp mellan 1950 och 2002. Katolska kyrkan i USA har betalat ut flera miljarder dollar i skadestånd till offer.

ANNONS