Ukrainska soldater avfyrar en granatkastare nära frontlinjen i Bachmut den 27 oktober.
Ukrainska soldater avfyrar en granatkastare nära frontlinjen i Bachmut den 27 oktober. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Sjojgu: Ryssland har nu mobiliserat 300 000

Rysslands president Vladimir Putin törstar efter synliga framgångar.
Nu hävdar landets försvarsminister Sergej Sjojgu att Ryssland mobiliserat 300 000 reservister – så som Putin beordrade för en dryg månad sedan.

ANNONS
|

Sjojgu meddelade presidenten om siffran under ett tv-sänt möte. Försvarsministern påstod samtidigt att totalt 82 000 av dem befinner sig i Ukraina, varav 41 000 har skickats till militära enheter i landet. Resten av de 300 000 utbildas i Ryssland, hävdar Sjojgu.

Putin bad då Sjojgu att tacka de mobiliserade styrkorna för vad han beskrev som deras "patriotism".

Enligt försvarsministern finns det inga planer på att kalla in några ytterligare personer genom mobilisering. Det är drygt en månad sedan Putin beordrade att 300 000 reservister skulle kallas in.

Strider vid Bachmut

Mycket av den senaste månadens strider har koncentrerats till den sydliga regionen Cherson, och striderna kring staden Bachmut har nu börjat intensifieras. Det indikerar enligt bedömare på Putins längtan efter syn- och kännbara framgångar efter veckor av tydliga bakslag i kriget.

ANNONS

– Ryssland lider förluster överallt. De behöver någon sorts offensiv seger för att lugna kritiker där hemma och visa det ryska folket att det här kriget fortfarande går enligt plan, säger Samuel Ramani vid den brittiska tankesmedjan RUSI (Royal United Services Institute for Defence and Security Studies).

Ett övertagande av Bachmut skulle punktera Ukrainas försörjningskedjor och öppna en rutt för ryska styrkor mot Kramatorsk och Slovjansk, två viktiga ukrainska fästen i provinsen Donetsk.

Proryska separatister har kontrollerat delar av Donetsk och grannregionen Luhansk – som tillsammans utgör merparten av Donbass – sedan 2014.

Saknar vatten och el

Ryssland har beskjutit Bachmut med robotattacker i över fem månader. Markangreppet accelererade i juli, efter att de ukrainska styrkorna tvingades dra sig tillbaka från Luhansk. Kontaktlinjen är just nu i stadens utkanter och legosoldater från den Moskvastödda Wagnergruppen uppges gå i spetsen. Bedömare menar att Wagnergruppens närvaro i Bachmut visar hur pass viktig staden är för Putin.

Journalister på plats rapporterar om utbrända bilar, raserade byggnader och en civilbefolkning som får det allt svårare i en vardag som präglas av tung beskjutning. Butiker håller stängt och människor gör upp eld och lagar mat på gatorna. Staden har varit utan både elektricitet och vatten i runt en månad, och invånarna oroas alltmer över hur de ska överleva vintern.

ANNONS

– Sedan förra månaderna har förhållandena varit fruktansvärda, säger Bachmutbon Leonid Tarasov.

Merparten har flytt

Bachmut hade en befolkning på runt 73 000 innan kriget, men enligt Ukrainas guvernör i Donetsk har 90 procent nu lämnat staden. Men vissa, som Ilona Ierhiljejeva, kan inte fly.

– De som åkte flyttade till barn eller syskon. De hade någonstans att ta vägen. Men vi har ingenstans att åka. Därför är vi kvar här, säger hon.

I veckan sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Rysslands strävan efter seger i Bachmut avslöjar Moskvas "galenskap".

– Dag efter dag, i månader, har de drivit människor till sin död där.

Ukrainska soldater på en stridsvagn som beslagtagits från ryska trupper nära Bachmut. Bild från den 27 oktober.
Ukrainska soldater på en stridsvagn som beslagtagits från ryska trupper nära Bachmut. Bild från den 27 oktober. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT
ANNONS