Silvio Berlusconi är död

Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi är död. Han avled på sjukhus i Italien, rapporterar Corriere della sera. Den tidigare dammsugarförsäljaren lyckades bygga ett imperium och göra stora avtryck hos det italienska folket. Han blev 86 år gammal.

ANNONS
|

Silvio Berlusconi avled på sjukhuset San Raffaele i Milano under måndagen. Han hade vårdats där under lång tid för leukemi och lunginflammation och skrevs ut så sent som för några veckor sedan. Då hade han tillbringat 45 dagar på sjukhuset. På fredagen lades han in igen, rapporterar den italienska tidningen.

Berlusconi, som började sin bana som dammsugarförsäljare och underhållare innan han på 1970- och 1980-talet blev miljardär som byggherre och mediemogul, var en gigant i Italien. Han grundade partiet Forza Italia och mediebolaget Mediaset, och lyckades med konststycket att bli den förste, och hittills ende, regeringschefen sedan Mussolini att sitta en hel mandatperiod utan att regeringen sprack. En bedrift i det politiskt notoriskt instabila Italien.

ANNONS

Berlusconi var Italiens premiärminister i tre omgångar: April till december 1994, 2001–2006 samt 2008–2011.

Hans inflytande sträckte sig bortom media och politik till sportens värld, där han var ägare i fotbollsklubben AC Milan fram till 2017. tidigare Milan-tränaren Arrigo Sacchi, gråter i telefon när italienska Ansa ringer upp honom.

– Silvio Berlusconi var en generös man och han försökte förändra det här svåra landet, befolkat av individualister. Var han det också? Nej, han såg helheten och såg långt framåt. När han valde mig sa jag till honom: ”du är antingen en galning eller ett geni”. Givet resultaten kan du ge mig svaret på det, säger tränaren som vann allt med Milan.

Tidigare Milantränaren Arrigo Sacchi och Silvio Berlusconi på arenan San Siro i Milano, 1999.
Tidigare Milantränaren Arrigo Sacchi och Silvio Berlusconi på arenan San Siro i Milano, 1999. Bild: LUCA BRUNO

Silvio Berlusconi ägde fram till sin död fotbollslaget AC Monza, som erbjöd Zlatan Ibrahimovic kontrakt innan den svenske superstjärnan lade skorna på hyllan.

Berlusconi hamnade i blåsväder i slutet av 2022, då han lovade lagets spelare ”en buss full med horor” om de skulle vinna sin nästa match. Den efterföljande kritiken viftade han bort med att det bara var ”ett mansskämt”.

På Twitter hyllar klubben sin bortgångne president: ”Ett tomrum som aldrig kommer fyllas, tack för allt.

Kontroverserna och "bunga-bunga”-festerna

Politikerns och affärsmannens liv var dock inte okontroversiellt. Han dömdes till fyra års fängelse för skattebrott 2013, men fick straffet förkortat till ett år i husarrest.

ANNONS

Han har också dömts för att ha betalat en minderårig flicka för sex och ha använt sin makt till att sopa igen spåren. Straffet, sju års fängelse och förbud att inneha offentliga ämbeten, upphävdes senare efter att Berlusconi överklagade domen.

Berlusconi anordnade ökända så kallade bunga-bunga-fester, där kvinnor, bland annat den minderåriga flickan, påstods ha rekryterats för att ha sex med Berlusconi och hans gäster. I februari i år friades han av en italiensk domstol från anklagelserna om att ha mutat gästerna för att ljuga om vad som hänt på festerna. Det saknades bevis för att så var fallet.

Domen kom efter en uppmärksammad rättegång som pågått i över sex års tid.

Genom Mediaset ägde Berlusconi tre av Italiens sju nationella tv-kanaler. Hans kontroll över landets medier har kritiserats genom åren, bland annat i brittiska magasinet The Economist, som Berlusconi själv gav öknamnet ”The Ecommunist”.

”Kommer sakna dig Pres”

Matteo Renzi, ledare för partiet Italia Viva och premiärminister i Italien mellan 2014 och 2016, skriver på Twitter om Berlusconis död:

”Silvio Berlusconi skrev historia i detta land. Många älskade honom, många hatade honom: alla måste inse att hans inverkan på det politiska men också ekonomiska livet, sport- och tv-livet var oöverträffad. Idag sörjer Italien tillsammans med hans familj, hans nära och kära, hans företag, hans parti. Till alla dem som älskade honom, min mest tillgivna och uppriktiga omfamning. Under dessa timmar bär jag med mig minnen från våra möten, av de många råden, av våra överenskommelser, av våra sammandrabbningar. Men framför allt ett telefonsamtal där Silvio, inte presidenten, fick mig att fälla en tår när jag pratade om min mamma. Vi kommer att sakna dig Pres, må jorden vara ljus över dig.”

ANNONS

Italiens vice premiärminister och ledaren för det politiska partiet Lega Nord, Matteo Salvini, säger enligt Corriere Della Sera att Berlusconi var ”En stor man, och en stor italienare”.

Silvio Berlusconi blev 86 år gammal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS