Förra veckan råkade Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern förolämpa oppositionsledaren David Seymour i direktsänd tv. Nu har förolämpningen sålts för hundratusentals kronor.
Förra veckan råkade Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern förolämpa oppositionsledaren David Seymour i direktsänd tv. Nu har förolämpningen sålts för hundratusentals kronor. Bild: Evan Vucci

Signerad kopia av premiärministerns hån säljs för 657 000 kronor

Förra veckan hånade Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern oppositionsledaren David Seymour under ett livesänt tv-program. Nu har en signerad kopia av premiärministerns inspelade hån sålts för 657 000 kronor.

ANNONS
|

Det var på tisdagskvällen förra veckan som den nyzeeländska premiärministern Jacinda Ardern kallade oppositionsledaren David Seymour för en ”arrogant skitstövel” under ett tv-sänt frågeprogram.

Hon trodde att hon sa det lite diskret till sin ställföreträdare, men hennes mikrofon var fortfarande igång och i stället hörde hela världen hennes kommentar.

Nu har hela dialogen skrivits ut och signerats av både Jacinda Ardern och David Seymour innan den sålts på en auktion för att samla in pengar till prostatacancerfonden. Prislappen för det signerade dokumentet landade på 100 100 nyzeeländska dollar, vilket motsvarar runt 657 000 svenska kronor.

ANNONS

”Jag kan inte säga att jag förväntade mig det här, att en ”faux pas” med mikrofonen i parlamentet nu förvandlats till 100 100 dollar för prostatacancerfonden”, skrev Jacinda Ardern i ett Facebook-inlägg efter auktionen.

”Ett stort tack till David för att han kan ta ett skämt. Och god jul till er alla.”

Viskningen som hördes

Det var i ett tv-sänt frågeprogram i landets parlament som premiärministerns tabbe inträffade.

Oppositionsledaren för det liberala Act-partiet David Seymour frågade Ardern om hon kunde ge ett exempel på ett tillfälle när hon ”gjort ett misstag, bett om ursäkt för det och fixat det.”

Ardern svarade att den isoleringstaktik som landet tagit till under covid-pandemin hade varit svår, men nödvändig, och att hon stod fast vid besluten som regeringen fattat. Efter att hon svarat satte hon sig bredvid sin ställföreträdare, Grant Robertson, och sa tyst till honom: ”Vilken arrogant skitstövel”.

David Seymour uppgav senare att han fått ett sms av premiärministern där hon bett om ursäkt.

– Hon sa ”jag ber om ursäkt, det är inte något jag borde ha sagt” och hon sa ”som min mamma skulle säga, om du inte har något snällt att säga så säg det inte”, säger David Seymour och fortsätter:

ANNONS

– Jag svarade bara ”tack och jag hoppas att du har en god jul”. I slutändan så är det inte hela världen.

Världsledarnas tabbar

Jacinda Ardern är den senaste av en rad världsledare som ertappats med att baktala personer utan att veta att det som de sagt spelats in.

I januari trodde USA:s president Joe Biden att hans mikrofon var av och kallade en reporter för Fox News för ”en korkad jävel” efter att reportern ställt en fråga om landets inflation.

I september hördes den sydkoreanska presidenten Yoon Suk-yeol kommentera Joe Bidens försök att öka USA:s bidrag till Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria.

Efter ett möte med just president Biden sa den sydkoreanska presidenten: “Hur kan Biden inte tappa ansiktet om de här jävlarna inte godkänner det i kongressen?”

LÄS MER:Bidens miss – ropar efter död kongressledamot: ”Var är Jackie?”

LÄS MER:Chris Evans tabbe på Instagram – lade ut nakenbild

LÄS MER:Bush fördömer Putins invasion av "Irak"

ANNONS