Daniel Stenling, chef kontraspionage på Säkerhetspolisen, justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Hampus Nygårds, biträdande chef på Nationella operativa avdelningen (NOA) under en pressbriefing om säkerhetsläget i Sverige.
Daniel Stenling, chef kontraspionage på Säkerhetspolisen, justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Hampus Nygårds, biträdande chef på Nationella operativa avdelningen (NOA) under en pressbriefing om säkerhetsläget i Sverige. Bild: Anders Wiklund/TT

Säpo: Iran använder gäng för att utföra dåd i Sverige

Iran har rekryterat de svenska kriminella gängen Foxtrot och Rumba för att utföra våldsdåd, enligt Israels underrättelsetjänst Mossad. Säpo bekräftar att Iran använder sig av kriminella nätverk i Sverige.
– Kriminella nätverk i Sverige är en proxy som Iran använder sig av, säger Daniel Stenling, chef kontraspionage på Säpo.

ANNONS
|

Iran ska ha rekryterat två svenska kriminella nätverk, rivalerna Foxtrot och Rumba, skriver DN och Jerusalem Post med hänvisning till Israels underrättelsetjänst Mossad. Den israeliska tidningen skriver att nätverken är ”direkt ansvariga för våldsam aktivitet och främjandet av terrorism i Sverige och Europa” samt att de finansieras och får instruktioner av Iran.

Säpo bekräftar att Iran använder sig av kriminella nätverk i Sverige som en så kallad proxy.

– Det är mellanhänder som syftar till att dölja Irans iblandning och göra det svårare för säkerhetstjänsten eller polisen att upptäcka aktiviteterna, säger Daniel Stenling, chef kontraspionage på Säkerhetspolisen, på en pressträff tillsammans med justitieminister Gunnar Strömmer och polisen.

ANNONS
Daniel Stenling, chef kontraspionage på Säkerhetspolisen.
Daniel Stenling, chef kontraspionage på Säkerhetspolisen. Bild: Anders Wiklund/TT

Säpo konstaterar att det pågår en global konflikt som involverar Israel och som har spridit sig till Sverige.

– De aktiviteter som Iran utför handlar om planering och försök till att genomföra angrepp mot israeliska och judiska intressen och mål och verksamheter i Sverige, säger Daniel Stenling.

Mossad: Rawa Majid rekryterades i Iran

Det var i september förra året som Foxtrot-ledaren Rawa Majid ska ha rest från Turkiet till Iran, skriver DN. Där ska han ha tvingats välja mellan att hamna i fängelse och att samarbeta med Iran.

DN skriver, med hänvisning till Mossad, att Rawa Majid numera arbetar från Iran och ”förbereder sina allierade inför terrordåd mot israeliska och judiska mål”.

Samarbetet ska ha uppdagats under en polisutredning som involverade flera länder. Den ska ha dragits igång efter en skarpladdad handgranat kastades över stängslet till Israels ambassad i Stockholm i vintras. Granaten exploderade dock inte, utan sprängdes av polisens bombskydd efter en stor polisinsats. Jerusalem Post skriver att det var Foxtrot och Iran som låg bakom attacken.

Tidningen skriver också att kriminella nätverket Rumba, som leds av Ismail Abdo, och Iran låg bakom den misstänkta skottlossningen nära Israels ambassad i Stockholm i maj.

Polisen vill dock inte bekräfta några kopplingar mellan Iran och dessa händelser, de utpekade personerna eller nätverken.

ANNONS

– Jag förstår att intresset för den här typen av information är väldigt stort, men vi kommer inte prata om specifika delar av vårt brottsbekämpande ärende, specifika personer eller specifika nätverk. Det kan försvåra och ibland förstöra vårt brottsbekämpande arbete, så vi kommer inte att kommentera det, säger Hampus Nygårds, biträdande chef på Nationella operativa avdelningen vid polisen.

LÄS MER:Misstänkt farligt föremål vid Israels ambassad i Stockholm

LÄS MER:Rawa Majids pappa: Så undvek ”Räven” den svenska polisen

LÄS MER:Köparen betalade inte – rävringen auktioneras ut på nytt

LÄS MER:Rawa Majid misstänks ligga bakom våldsvågen – gäckar rättvisan från Turkiet

ANNONS