Premiärministrarna Petr Fiala (Tjeckien), Dimitar Kovacevski (Nordmakedonien) och Edi Rama (Albanien) skakar hand med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen när Nordmakedonien och Albanien inledde sina EU-förhandlingar i Bryssel i juli.
Premiärministrarna Petr Fiala (Tjeckien), Dimitar Kovacevski (Nordmakedonien) och Edi Rama (Albanien) skakar hand med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen när Nordmakedonien och Albanien inledde sina EU-förhandlingar i Bryssel i juli. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

Samarbete ska öppna för EU-medlemskap

ANNONS

Albanien och Nordmakedonien började i juli förhandla om medlemskap i EU. För att öka chanserna till medlemskap i unionen har de två länderna börjat samarbeta.

På måndagen slöt ländernas premiärministrar Dimitar Kovacevski och Edi Rama ett avtal om att samarbeta i såväl ansökningsprocessen som om energi och infrastruktur.

– Nordmakedonien och Albanien är ett bra exempel på hur god grannsämja byggs, säger Kovacevski, och fortsätter:

– Det här samarbetet kommer att få stor betydelse, i synnerhet under den globala ekonomiska nedgången och energikrisen.

Till ett verkligt medlemskap lär det dock dröja. EU har en stor mängd villkor och krav som måste uppfyllas och ett 30-tal så kallade förhandlingskapitel ska gås igenom.

ANNONS

Sedan tidigare bedriver både Montenegro (sedan 2012) och Serbien (sedan 2014) formella förhandlingar om EU-medlemskap.

Senast EU utvidgades var när Kroatien blev medlem den 1 juli 2013.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS