Salman Abedi pekas ut som mannen bakom dådet

Minst 22 personer mördades och 59 personer har vårdats på sjukhus efter det misstänkta terrordådet i Manchester under måndagskvällen. Under en presskonferens under tisdagen uppgav polisen i Manchester att den misstänkte självmordsbombaren identifierats som 22-årige Salman Abedi. Sent på tisdagskvällen har terrorhotnivån höjts till kritisk. – Det finns överhängande risk för en attack, sade Theresa May sent på tisdagskvällen.

ANNONS

Det var vid 22.30-tiden på måndagskvällen som polisen i Manchester informerade om att en incident inträffat påden amerikanska popartisten Ariana Grandes konsert i Manchester Arena.

Enligt polisen ska det ha inträffat en eller flera explosioner i samband att publiken började lämna arenan kort efter konserten.

Minst 22 personer mördades och 59 personer vårdades efter attacken på sjukhus. EnligtManchester Evening News skadades totalt omkring 120 personer i attacken och många människor som inte kördes till sjukhus fick vård vid platsen efter dådet.

Terrorhotnivån kritisk

Sent på tisdagskvällen höjdes terrorhotnivån i Storbritannien till kritisk - det är den högsta möjliga nivån, rapporterar the Guardian. Hotnivån har enbart legat på den nivån två gånger tidigare i landets historia, och det ska innebära att det finns överhängande fara för enterrorattack.

ANNONS

Beslutet ska ha tagits efter att landets center för terroranalys gjort bedömningen att hotnivån ökat markant.

– De har nu fastslagit att baserat på dagens utredning att hotnivån bör höjas från närvarande nivån allvarlig till kritisk. Det innebär att deras bedömning inte bara är att en attack är sannolik, utan att det finns överhängande risk för en attack, sade Theresa May sent på tisdagskvällen.

Att nivån har höjts innebär att 5,000 militärer kommer att ta över den väpnade polisen uppgifter. Det innebär alltså att man tar över patrullering på gator och torg, dettakommer attske i samverkan med polismyndigheten.

Gärningsmannen identifierad

Vid en presskonferens vid 18.30-tiden svensk tid på tisdagen bekräftade polischefen i Manchester, Ian Hopkins, att polisen misstänker att det rör sig om en självmordsattack som genomförts av den 22-årige mannenSalman Abedi.

– Jag kan bekräfta att mannen som misstänkts ha utfört måndagens attack har namngetts som Salam Abedi. Han har ännu inte formellt identifierats och jag vill därför inte kommentera det mer än så. Polisens högsta prioritet är nu att ta reda på om han har agerat ensam eller om han har ingått i ett nätverk,berättade Hopkins under presskonferensen.

Independent uppger att Abedi föddes 1994 i Manchester och att han är ett av fyra syskon till föräldrar som emigrerat till Storbritannien från Libyen underGaddafi-regimen.

ANNONS

Enligt uppgifter till Independentska familjen ha tagit avstånd mot extremism och flera grannar iområdet där familjen leverskaefter att det blev känt att Abdedi misstänks liggabakom attacken utryckt förvåning och bestörtningöver polisens besked.

Enligt brittiska The Guardian ska Salam Abedi ha varit känd av både polisen och underrättelsetjänstsedan tidigare. Han ska dock inte ha ingått i någon aktiv utredning eller bedömts som någon högriskperson.

Tidningen skriver även att Salam Abedis attack kan ha fångats på film av övervakningskameror.

Polisen uppges nu undersöka en film som visar hur 22-åringen kommer in på arenan och utlöser en bomb som enligt The Guardian troligtvis förvarats i en väska.

LÄS MER:Georgina och Saffie dog i attacken

23-årig man gripen

Polischefen Hopkinsuppgav under presskonferensenäven att en 23-årig man har gripits under dagen misstänkt för inblandning i dådet. Polischefen berättade också att tvåhusrannsakningar genomförts i stadsdelarna Whalley Range och Fallowfield i Manchesterdär polisen använts sig av kontrollerade detonationer för att säkert kunna ta sig in i fastigheterna.

Terrororganisationen Islamiska staten har under tisdagen tagit på sig ansvaret för dådet, rapporterar AFP. Huruvida den gripne 23-åringenhar kopplingar till terrororganisationen eller extremistmiljöer är ännu inte känt, uppger polisen i Manchester. Under utredningens gång bistås polisen av kontraterrorismenheten och landets underrättelsetjänst Mi5.

ANNONS

TidningenPolitico rapporterar att ytterligare en personhar gripits efter dådet, enligt myndighetskällor till tidningen.Enligt samma källor uppges en av de gripna varabror till den utpekade självmordsbombarenSalman Abedi.

Polischefen Ian Hopkins berättade under presskonferensen på tisdagseftermiddagen att han förstår att folk känner vrede och söker svar på vad som ligger bakom attacken. Han manade samtidigt till lugn, bådenär det gäller spekulationer kring vilka som har omkommit i attentatet och när det gäller gärningsmannen och vilka motiv han kan ha drivits av för att utföra den fasansfulla attacken.

– Vi förstår att det finns starka känslor just nu och vi hoppas att kunna ge svar på människors frågor. Men just nu är det viktigaste att vi håller samman och står enade i att vi inte tolererar hat, sa polischefen under presskonferensen.

LÄS MER:Vittnet: "Såg gråtande människor täckta av blod"

Höga smällar

På spelningen där Salman Abedi misstänks ha utlöst sin bombska det ha utbrutit kaos i samband med explosionen. Personer som springerut från arenaområdet i panik har bland annat fångats på videoklipp från händelsen.

LÄS MER:11 terrordåd som skakat Storbritannien

Ett vittne har berättat för nyhetsbyrån Reuters att hon hörde en kraftig explosion i slutet av konserten och att den inträffade när människor lämnade arenan.

ANNONS

–Vi var på väg ut och när vi var alldeles vid dörren hördes en explosion och alla skrek. Det var en kraftig explosion, man kunde känna den i bröstet. Det var kaos. Alla sprang och skrek och försökte ta sig ut, har vittnet berättat för Reuters.

LÄS MER:"Ett brutalt och vettlöst dåd"

Beväpnad polis

Tungt beväpnad polis rörde sig undermåndagskvällen runt arenan efter attentatet. Under natten mot tisdagen utförde polisen i Manchester en kontrollerad sprängning av ett misstänkt föremål.

Manchester Arena är den största inomhusarenan i Europa och har kapacitet 21000 personer. Den öppnade 1995, och det hålls många sportevenemang och konserter där.

Världsledare fördömer attacken

Flera världsledare har fördömt dådet som den "fegaste sortens terrorism", med anledning att många unga personer attackerades.

Theresa May har beskrivitvalet av plats var för attentatet var avsedd för att orsaka maximal skada, och att alla "terroristattacker" är fruktansvärda, men att just den här utmärker sig för sin feghet.

– En ensam terrorist valde ut tid och plats för att orsaka maximal skada och för att döda, sa May under tisdagsförmiddagen.

Även USA:s president Donald Trump har fördömt dådet.

– Så många unga och vackra människor mördades av onda förlorare, sa Donald Trump på en presskonferens tillsammans med den palestinske ledaren Mahmoud Abbas under tisdagsförmiddagen.

ANNONS

Under tisdagseftermiddagen har bland andra även prins Charles, prins av Wales, uttryckt sina kondoleanser:

"Att ett så stort antal personer, däribland så många unga konsertbesökare, förlorade sina liv - eller har upplevt så mycket i detta skrämmande dåd är djupt beklämmande och det fyller oss med en oerhörd sorg".

Löfven: "Saknar ord"

Även Sveriges statsminister Stefan Löfven och Sveriges konung har skickat sina tankar till offren och deras anhöriga.

"Fruktansvärda nyheter från Manchester. Våra tankar går till offren, deras anhöriga och det brittiska folket", har statsministern Stefan Löfven twittrat efter dådet.

"Det är med sorg som Drottningen och jag tagit emot beskedet om det avskyvärda dådet i Manchester, Storbritannien.

Detta dåd är ytterligare ett attentat mot det öppna och toleranta samhälle som vi alla vill leva i. Det är viktigt att vi står enade tillsammans mot denna ofattbara ondska.Mina och Kungafamiljens tankar går till offren, deras familjer och till hela det brittiska folket", har kung Carl XVI Gustaf skrivit i ett uttalande.

ANNONS