Säkerhetsrådet har sitt säte i FN:s högkvarter i New York. Där sitter fem permanenta medlemmar och tio icke-permanenta, som väljs in på tvåårsbasis.
Säkerhetsrådet har sitt säte i FN:s högkvarter i New York. Där sitter fem permanenta medlemmar och tio icke-permanenta, som väljs in på tvåårsbasis. Bild: Yuki Iwamura/AP/TT

Säkerhetsrådet kräver omedelbar vapenvila i Gaza

De 15 medlemmarna i FN:s säkerhetsråd har godkänt en resolution som kräver vapenvila i Gaza.
USA, som tidigare invänt mot liknande resolutioner, lade ner sin röst.
Israel ställer in ett besök till Washington.

ANNONS

Texten i resolutionen går ut på att få i gång en akut vapenvila under den pågående muslimska fastemånaden ramadan, som slutar den 9 april, som ett steg mot ett "permanent och hållbart" slut på striderna.

Det är första gången under kriget som säkerhetsrådet kunnat enas om en sådan resolution.

Ytterligare ett krav är att samtliga personer som fortfarande hålls gisslan efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober släpps fria.

Uppmaningen kopplas dock inte till kravet om vapenvila.

Ställer in besök

Kort efter att resolutionen godkänts meddelar den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu att Israel ställer in ett besök till USA från en diplomatisk delegation.

ANNONS

Delegationen skulle resa till Washington för att presentera planer på en markinvasion i Rafah i södra Gaza.

Genom att ha låtit resolutionen gå igenom utan villkor på frigivande av gisslan har USA backat från vad som varit en "principiell ståndpunkt", säger Netanyahu.

Enligt John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, innebär den nedlagda rösten inte en förändring av USA:s politiska hållning.

– Vi är mycket besvikna över att de inte kommer till Washington DC för att låta oss ha ett ingående samtal med dem om genomförbara alternativ till att gå in i Rafah, säger han.

"Ingen moralisk rätt"

I USA befinner sig däremot Israels försvarsminister Yoav Gallant.

– Vi har ingen moralisk rätt att stoppa kriget så länge det fortfarande finns gisslan i Gaza, säger han efter att resolutionen godkänts.

På X skriver FN:s generalsekreterare Antonio Guterres att det är "oförlåtligt" om resolutionen inte följs.

Hamas säger sig välkomna resolutionen och uppger att man är redo att "delta i en omedelbar fångutväxlingsprocess".

Blockerats tidigare

Att det är hög tid för vapenvila har egentligen alla i säkerhetsrådet varit överens om. Kruxet har varit hur den ska utformas och vilka eftergifter Israel och Hamas ska göra.

USA har upprepade gånger blockerat tidigare resolutioner om krav på vapenvila, med argumentet att det kan skada de pågående samtalen mellan USA, Qatar och Egypten.

ANNONS

I fredags sänkte Kina och Ryssland ett annat resolutionsförslag, som USA lagt fram. Moskva ansåg att det utkastet inte uttryckligen krävde en vapenvila, utan enbart underströk hur avgörande en sådan är.

Till skillnad från fredagens text är den nya resolutionen inte direkt kopplad till samtalen i Qatar.

ANNONS