Det blir kramkalas när danska S-ledaren Mette Frederiksens kampanjbuss stannar i Faxe några mil söder om Köpenhamn.
Det blir kramkalas när danska S-ledaren Mette Frederiksens kampanjbuss stannar i Faxe några mil söder om Köpenhamn.

Så ska segertippade (S) vinna valet i Danmark

Hon har valvind i ryggen och är inne i slutstriden om den danska statsministerposten. Mette Frederiksen (S) är segertippad inför folketingsvalet den 5 juni. När den röda kampanjbussen stannar i Faxe blir det kramkalas. Detta är hennes planhalva.

ANNONS
|

Vandrarhemmet i Faxe några mil söder om Köpenhamn har profilerat sig som en arbetsplats för arbetshandikappade. Öppna armar möter det slipade politikerproffset.

- Hon vill göra något för dem som har det lite svårt, säger platschefen Morten Romme.

Just denna dag vill Mette Frederiksen lyfta handikappfrågor: Stöd till anhöriga, förlängd gymnasietid för funktionsvarierade så att de kan gå i vanliga skolor och gratis tandvård för just denna grupp.

ANNONS

- De kommande åren är det välfärden som ska prioriteras, lovar hon.

Detta är hennes signum: En stark välfärdspolitik – i kombination med en stram invandringspolitik.

"Provar något nytt"

- Det är en socialdemokrati som har gått åt höger i invandringspolitiken och till vänster i fördelningspolitiken, säger Noa Redington, politisk kommentator på tidningen Politiken, med bakgrund som rådgivare till den tidigare socialdemokratiska statsministern Helle Thorning-Schmidt.

Om Mette Frederiksen lyckas göra ett bra val är det något som socialdemokrater runtom i Europa kommer att studera, tror han.

- Hon provar något nytt och det är väldigt modigt av henne.

Mette Frederiksen slår sig ner vid ett bord på altanen och de som arbetar på vandrarhemmet får i tur och ordning lyfta frågor som är viktiga för dem. Förut fick deras ledsagare följa med dem på utflykter och utlandsresor, men inte längre. Förut kom det hem någon från kommunen för att hjälpa till med räkningarna, men nu blir de hänvisade till sina anhöriga.

ANNONS

- Vi kommer tillbaka till detsamma, att det har skurits ned. Det är väl egentligen ett argument för att vi de kommande åren inte ska satsa på skattelättnader utan använda mer på handikappområdet, säger Mette Frederiksen.

"Minska tillströmningen"

Det är inte bara genom uteblivna skattelättnader som hon vill skapa välfärdsutrymme, utan också genom minskad invandring. Hennes parti har gjort en kovändning och driver nu en invandrings- och migrationspolitik som konkurrerar med Dansk Folkeparti.

I januari 2016 sade Mette Frederiksen i en uppmärksammad intervju att hon haft fel om hur stora konsekvenserna av invandringen är för det danska samhället.

- Den unika danska välfärdsmodellen som gagnar de svaga kan inte förenas med en öppen invandringspolitik, var hennes slutsats.

- Vi måste minska tillströmningen för de svagas skull.

ANNONS

Danska socialdemokrater vill nu att en stram flyktingpolitik ska kombineras med förbättrat skydd för flyktingar i deras närområden. De flyktingar som redan finns i Danmark ska snabbt ut i arbete och det ska vara möjligt att införa inflyttningsstopp för icke-EU-medborgare i redan invandrartäta områden.

Denna omsvängning är en av förklaringarna till att Mette Frederiksen nu kan känna segervittring – opinionsundersökningar tyder på att hon norpat sympatisörer från Dansk Folkeparti. Samtidigt har omsvängningen i invandringspolitiken lett till splittring inom det som kallas rød blok (röda blocket), vilket kommer att komplicera regeringsbildningen oavsett valutgång.

Försiktig med löften

Det är den sociala dimensionen som är Mette Frederiksens främsta styrka, enligt Noa Redington. Hon vill framstå som en klassisk socialdemokrat som tänker på de svagaste, det är kärnan i hennes profil. Men när det kommer till detaljer och skarpa vallöften är hon försiktig, konstaterar han.

Under pratstunden i försommarsolen med de anställda på vandrarhemmet i Faxe hinner hon hamra in budskapet att det i hennes Danmark kommer att bli bättre för barn, äldre och handikappade. Men lika noga är hon med tillägget som ska rädda henne från att efteråt anklagas för löftesbrott:

- Det finns många goda idéer om hur vi ska göra saker bättre för barn, för handikappade, för äldre. Men att lösa alla problemen på en gång – det kommer inte att hända.

ANNONS
TT:s utsända

Bakgrund: Föddes in i socialdemokratin

I Mette Frederiksens barndomshem trodde man mer på socialdemokratin än på gud, enligt en nyutkommen politisk biografi.

- Hon är lite som Mowgli i Djungelboken. Hon levererades till socialdemokratin redan som spädbarn, säger Noa Redington, politisk kommentator på tidningen Politiken.

Barndomshemmet i Ålborg på norra Jylland var utpräglat socialdemokratiskt och pappa Flemming, typograf till yrket, var politiskt aktiv.

"Du ska vara hård mot dig själv varenda dag för att nå dit upp. Du får inte vara en lillasyster i det sällskapet", har Mette Frederiksen sagt om sin strävan efter den högsta politiska makten.

En som tidigt såg potentialen i henne var den tidigare S-ledaren Mogens Lykketoft, som hade velat se henne bli vald till partiledare redan 2005.

Men då var Frederiksen bara 27 år och inte redo. Ordförandeposten gick till Helle Thorning-Schmidt, som senare tilldelade henne tunga uppdrag, först som arbetsmarknadsminister, sedan som justitieminister.

När Thorning-Schmidt avgick efter valförlusten 2015 blev det Mette Frederiksons tur – hon valdes till S-ledare utan motkandidater.

Noa Redington beskriver henne som en topprofessionell politiker. Hon är målmedveten, disciplinerad och samtidigt en person som värnar sitt privatliv.

Själv har hon sagt att en S-ledares huvuduppgift är att se till att partiet når regeringsställning. "Det är den viktigaste uppgiften. Därifrån kan man diskutera inriktning, kompass och innehåll".

Uttalanden som dessa har i efterhand vänts emot henne. Hur mycket är hon beredd att kompromissa bort för att nå regeringsmakten?

Källor: Politiken och Danmarks radio

Fakta: Mette Frederiksen

Född i Ålborg den 19 november 1977.

Frånskild tvåbarnsmamma, förlovad med filmfotograf Bo Tengberg.

Utbildad vid Ålborgs universitet (administration och samhällskunskap) samt Köpenhamns universitet (Afrikastudier).

Invald i folketinget 2001.

Arbetsmarknadsminister 2011–2014, justitieminister 2014–2015.

Ledare för Socialdemokratiet sedan 2015.

Statsministerkandidat inför folketingsvalet den 5 juni. Utmanar nuvarande statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre).

Källa: Socialdemokratiet.dk

Fakta: Danska S om asylmottagande

Så här ser danska socialdemokraternas politik ut på flykting- och migrationsområdet:

Danmark ska upprätta mottagningscentra utanför Europa för asylsökande. Det ska inte gå att söka asyl på plats i Danmark.

Den asylsökande som bedöms vara flykting skickas vidare till FN. Den som bedöms vara migrant skickas tillbaka till sitt hemland. I gengäld förbinder sig Danmark att ta emot ett antal kvotflyktingar via FN.

Folketinget ska fastställa ett tak för hur många Danmark ska kunna ta emot. Taket ska gälla personer med "ickevästlig" bakgrund.

Hårda krav ska införas för återförening av familjer på flykt. Kraven ska gälla språkkunskaper, utbildning, sysselsättning och viss kunskap om Danmark.

Grundprincipen ska vara att man som ny i Danmark bidrar först innan man får möjlighet att söka bidrag. Däremot ska alla i Danmark ha lika rätt till vård, skolgång och äldreomsorg.

Även personer med tillfälligt uppehållstillstånd ska jobba.

EU bör gå i bräschen för en så kallad Marshallplan för Afrika. Danskt bistånd ska reformeras och utökas.

Källa: "Retfærdig og realistisk, en udlændingepolitik der samler Danmark", Socialdemokratiet

ANNONS