Så reagerar omvärlden på beslutet

När det nya klimatavtalet stod klart på lördagskvällen var Greta Thunberg och Pär Holmgren (MP) överens om en sak: löftena får inte glömmas bort bakom stängda dörrar. Jytte Guteland (S) och FN:s generalsekreterare António Guterres välkomnar avtalet – men menar att det inte är tillräckligt.

ANNONS
|

Under lördagskvällen stod det nya klimatavtalet klart efter att förhandlingarna dragit ut på tiden med nästan ett helt dygn. En person som har deltagit under mötena i Glasgow de senaste dagarna är Greta Thunberg.

LÄS MER:Känslostorm i Glasgow under COP26:s sista timmar

Hon har tidigare provocerat de globala ledarna över deras löften om att ta tag i klimatkrisen och har summerat det med orden ”blah, blah, blah.” Det är något som hon också kommenterar efter lördagens beslut och menar att det verkliga arbetet fortsätter utanför de stängda dörrarna.

”Löftena får inte glömmas bort”

Anledningen till att klimatmötet drog ut på tiden något ytterligare var för att Kina och Indien motsatte sig skrivningarna om de fossila subventionerna och utfasningen av kol. Det är något som Pär Holmgren (MP) har reagerat starkt på.

ANNONS

– Kina och Indiens försök att i sista minuten urvattna den redan svaga texten ytterligare lyckades. Även om det är historiskt att den fossila elefanten i rummet för första gången någonsin nämns i FN-sammanhang, är skrivningen extremt försvagad. Kina och Indien lyckades med sin greenwashing och förlänger därigenom den fossila eran. Det är skamligt, säger Pär Holmgren.

LÄS MER:GP:s bilder från klimatmötet i Glasgow

LÄS MER:Intensiva förhandlingar om tredje utkastet i Glasgow

Han berättade vidare att de hört stora ord och löften från de globala ledarna, men är inne på samma sak som Greta Thunberg och menar att man måste förverkliga klimatåtgärderna redan under detta årtionde.

– Löftena får inte glömmas bort bara för att världens ledare nu lämnar Glasgow, säger Pär Holmgren.

Per Bolund, Miljö- och klimatminister, kommenterar det nya beslutet på Twitter och tackar alla kollegor för det hårda arbetet.

”Det är oacceptabelt”

Jytte Guteland, svensk socialdemokratisk politiker och officiell delegat från Europaparlamentet, är inte helt nöjd med lördagens avslut och menar att det inte är tillräckligt.

– Överenskommelsen är bättre än vad jag fruktat men sämre än vad jag hoppats på. Klart är att det här är det mest framgångsrika klimattoppmötet sedan Parisavtalet slöts för sex år sedan. Tyvärr säger det mer om misslyckandena de senaste åren än om framgången här, säger Jytte Guteland och fortsätter:

ANNONS

– Faktum kvarstår, med nuvarande löften går vi mot minst 2,4 graders uppvärmning, det är oacceptabelt när vi vet att vi behöver vara väl under 2 närmare 1,5 grader.

Hon avslutar med att säga "att det inte finns några ursäkter kvar inför COP26.”

Boris Johnson är hoppfull

FN:s generalsekreterare António Guterres välkomnar klimatpakten från Glasgow – men understryker också att den inte är tillräcklig.

– Vi knackar ännu på dörren till klimatkatastrofen, säger han.

Någon som däremot uttryckte sig något med hoppfullt var Boris Johnson, Storbritanniens premiärminister.

– Jag hoppas att vi kommer att se tillbaka på COP26 i Glasgow som början på slutet av klimatförändringarna, och jag kommer att fortsätta arbeta outtröttligt för det mål, säger han enligt Reuters.

ANNONS