Så här lyckas du som fotomodell

För att lyckas inom modellyrket krävs lite tur. Det handlar om att befinna sig på rätt plats vid rätt tidpunkt. Men det finns en rad saker som du kan göra för att förbättra dina chanser i yrket. Här tipsar svenska modellen Kristina Kumlin som har jobbat i branschen i över tjugo år.

ANNONS
|

1. Ha en plan b. Konkurrensen är stenhård så var realistisk. Modellagenturer vill gärna att du lämnar allt och flyttar till Paris men väl på plats bryr de sig inte lika mycket. En dag kan du vara väldigt attraktiv medan du nästa dag är ute ur spelet. Det gäller att ha en plan b och kombinera modellandet med exempelvis skådespeleri.

2. Börja i Paris. Fixa en bra agentur i Paris och börja där. Åk först till New York när du har erfarenhet och fått dig ett namn. De kändaste och bästa modellfotograferna är baserade i New York.

ANNONS

3. Se det som en kul grej. Ta inte modellandet för allvarligt utan ha kul och se det kreativa i det. Men se det ändå som ett jobb, var fokuserad och var inte ute och festa på nätterna.

4. Sök inte bekräftelse. Fråga dig själv varför du vill arbeta som modell. Är du väldigt modeintresserad och älskar den världen är det bara att köra. Men har du ett bekräftelsebehov så är det bättre att kolla dig i spegeln och säg: Vad vacker jag är! Du får inte bekräftelse för att du åker till Paris och blir modell – tvärtom.

5. Bli expert på sociala medier. Skaffa dig ett bra Instagram-konto och se till att få många följare. Du har mycket makt att bli sedd och hörd via sociala medier vilket kan ge dig ett lyft i karriären. Idag är det vanligt att skådespelare pryder omslagen på viktiga modetidningar. Det för att de är kända och har många följare på Twitter och Instagram.

ANNONS