Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark är starkt kritisk till Socialdemokraternas röst för att Ryssland ska få delta i Europarådets arbete igen. Arkivbild.
Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark är starkt kritisk till Socialdemokraternas röst för att Ryssland ska få delta i Europarådets arbete igen. Arkivbild.

S-ja till ryssar i Europarådet kritiseras

Alla svenska ledamöter röstade nej till att låta Ryssland delta i Europarådets arbete igen – förutom Socialdemokraternas representant. Överraskande, oförsvarbart och skamligt, låter det från M och SD.

ANNONS
|

Rysslands rösträtt i Europarådet – den mellanstatliga organisationen som syftar till att främja demokrati och rättsstatsprinciper – drogs in efter annekteringen av Krimhalvön 2014. Natten till tisdagen röstade rådets parlamentariska församling (PACE) för att landet ska få rösträtt igen.

Fem svenska ledamöter deltog i omröstningen. Medan representanterna för Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet röstade emot röstade Socialdemokraternas ledamot på plats för.

"Ingen anledning belöna"

Moderaterna ser det som att S träder från den svenska linjen vad gäller annekteringen av Krim och kräver en förklaring.

- Vi har varit tydliga med att vi inte vill ta något steg som uppfattas som bekräftelse av det nuvarande läget, säger Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson för M, och kallar ja-rösten "oförsvarbar" och "fundamentalt fel".

ANNONS

- Det finns ingen anledning att just nu belöna eller bekräfta Ryssland. Den illegala annekteringen av Krim fortgår och det är också strider i östra Ukraina som Ryssland är involverat i. Ryssland har också visat tydliga demokratiska underskott, för fri- och rättigheter, och det sker i Ryssland mot den egna befolkningen.

Förespråkare av att låta Ryssland delta i arbetet lyfter fram att man då får en möjlighet att ställa dem till svars och att ryska medborgare får möjlighet att vända sig till Europadomstolen.

- Det är under förutsättning att ryska myndigheter tillmäter domslut från Europadomstolen någon betydelse. Det finns ingen anledning att tro att de kommer att ta fri- och rättigheter på större allvar, säger Hans Wallmark.

Ser skral ekonomi

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Markus Wiechel, som ingår i den svenska Europarådsdelegationen, blev väldigt förvånad av S-agerandet.

- S som hela tiden retoriskt har sagt sig stå enade med de svenska partierna i Rysslandsfrågan röstar helt plötsligt emot. Jag skulle kalla det ett skamligt och historiskt svek, säger Wiechel, som också lyfter fram ryska tillkortakommanden i rättighetsfrågor.

ANNONS

SD-ledamoten anser inte att Ryssland gjort något för att förtjäna att välkomnas tillbaka. Han ser det inte heller som realistiskt att Europarådet kan utöva inflytande på landet framöver.

- Jag tror i grund och botten att det handlar om ekonomin. Europarådet har ekonomiska problem och har helt enkelt velat att Ryssland betalar sin andel. Tyvärr så är förloraren Europarådets trovärdighet. Vad ska vi göra framöver om ett land invaderar ett annat land? frågar sig Wiechel.

"Konstruktivt förslag"

Socialdemokraterna har två ledamöter i den svenska delegationen, men endast en S-röst lades i omröstningen, av suppleant Ola Möller.

Ordinarie ledamot Carina Ohlsson (S) säger att beslutet föregicks av diskussioner inom partiet och den socialdemokratiska partigruppen i församlingen. Syftet är att hitta andra, mer verkningsfulla mekanismer för att ställa Ryssland till svars, säger hon.

- Man hade önskat att det redan var på bordet, men vi gjorde ändå den bedömningen att nu finns det ett konstruktivt förslag som kan leda någon vart, efter fem års låsningar i församlingen, säger Ohlsson.

ANNONS

S-ledamoten lyfter fram att majoriteten av Europas regeringar också röstade för resolutionen. Och hon vidhåller att kritiken mot Ryssland för annekteringen av Krim kvarstår.

- Jag vet också hur ryssarna agerar och är som land, och jag vill inte heller ge för stora förhoppningar, men det ger ändå en möjlighet att möta dem i diskussioner. Det har vi inte möjlighet till nu.

TT

Fakta: Sveriges Europarådsdelegation

Den svenska delegationen till Europarådet består av riksdagsledamöter som väljs till uppdragen av riksdagen, för en hel mandatperiod på fyra år. Det är totalt tolv ledamöter – sex ordinarie, varav en ordförande och en vice ordförande, samt sex suppleanter.

Europarådets parlamentariska församling (PACE) sammanträder fyra gånger om året i franska Strasbourg.

Ordinarie ledamöter:

Boriana Åberg (M), ordförande

Carina Ohlsson (S), vice ordförande

Thomas Hammarberg (S)

Annicka Engblom (M)

Markus Wiechel (SD)

Momodou Malcolm Jallow (V)

Suppleanter:

Azadeh Rojhan Gustafsson (S)

Arin Karapet (M)

Ola Möller (S)

Ann-Britt Åsebol (M)

Alexander Christiansson (SD)

Adnan Dibrani (S)

ANNONS