Kirill Logvinov, rysslands sändebud till EU.
Kirill Logvinov, rysslands sändebud till EU. Bild: Rysslands EU-mission Telegram

Rysslands toppdiplomat i EU pekas ut som spion

Kirill Logvinov, Rysslands främste företrädare vid landets EU-mission, pekas ut som spion av den belgiska underrättelsetjänsten. EU-kommissionen ska ha varnats två gånger, men ändå har Logvinov inte utvisats, rapporterar Expressen.

ANNONS
|

Kirill Logvinov har en rik diplomatisk karriär, med höga poster på ambassader i Europa och som chef för det ryska utrikesdepartementets Nato-sektion. Efter att tidigare ha varit vice chef för den ryska EU-missionen är han sedan september förra året ordinarie chef och Rysslands sändebud till EU.

Men enligt den belgiska underrättelsetjänsten döljer sig en rysk spion bakom den diplomatiska täckmanteln. Trots att EU-kommissionen har varnats för Logvinov har han inte utvisats, skriver Expressen, som tillsammans med en grupp europeiska medier har lyckats återskapa en lista över ackrediterade ryska diplomater.

Fanns på utvisningslista

I april 2022, efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, utvisades 19 ryska diplomater från Rysslands EU-mission. Logvinov var inte en av dem. Enligt en granskning av EU-observer och Dossier Center, ska han ha funnits med på en lista över personer som skulle utvisas, men togs bort efter påtryckningar från EU.

ANNONS

Trots att den belgiska säkerhetstjänsten slagit larm ytterligare en gång har inget hänt. Alla krav på att utvisa honom har avfärdats av EU:s diplomattjänst EEAS.

Kommenterar inte fallet

Europaparlamentets vice talman, slovaken Martin Hojsik, säger att det är ”chockerande” att Logvinov ännu inte har utvisats.

– Om de belgiska underrättelsemyndigheterna begärde hans utvisning skulle jag vara mycket intresserad av skälen till varför utrikestjänsten inte har agerat. Jag förväntar mig att efter detta avslöjande kommer Europaparlamentet att fråga om detta särskilda fall och få utrikestjänsten att agera, säger han enligt Expressen.

Peter Stano, EU-kommissionens talesperson för utrikesfrågor, säger att de aldrig kommenterar enskilda diplomater.

– Utrikestjänsten och kommissionen har vidtagit åtgärder för att permanent bedöma hotnivån. Alla dessa bekräftas med ständiga säkerhetsgenomgångar för att öka medvetenheten om kontraspionage bland personalen. En kritisk del av alla dessa säkerhetsprocedurer är ett intensivt samarbete med säkerhetsorganen i medlemsstaterna och andra EU-institutioner, säger han enligt Expressen.

LÄS MER:Ryssland nekar till inblandning i skadade gasledningen

LÄS MER:Krigen blir fler – men färre söker lösning

LÄS MER:Bekräftat antal stupade ryssar stiger

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS