Jevgenij Prigozjin, som håller den ryska flaggan, poserar med soldater i Bachmut. Bilden distribuerades den 20 maj. Arkivbild.
Jevgenij Prigozjin, som håller den ryska flaggan, poserar med soldater i Bachmut. Bilden distribuerades den 20 maj. Arkivbild. Bild: Prigozhin Press Service via AP

Rysslands nya steg för att kontrollera Wagnergruppen

Ryssland uppges ha gjort ett nytt försök att ta kontroll över den paramilitära Wagnergruppen, rapporterar BBC. Gruppen har stridit i Ukraina jämsides med ryska trupper men den senaste tiden har det rapporteras om gräl och dispyter mellan gruppens ledare och den ryska militärledningen i Moskva.

ANNONS

Rysslands biträdande försvarsminister, Nikolaj Pankov meddelade under lördagen att så kallade ”frivilliga soldater” ska behöva skriva kontrakt med försvarsministeriet. Uttalandet uppges vara indirekt riktat till den ryska paramilitära Wagnergruppen som bland annat deltagit i kriget i Ukraina för Rysslands räkning, uppger BBC.

Den senaste månaderna har Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin legat i konflikt med militärledningen i Moskva. Prigozjin har bland annat riktat kritik mot den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu och generalstabschefen Valerij Gerasimov. Prigozjin menar bland annat att de medvetet strypt resurserna till hans legosoldater.

Tidigare i juni uppgav även Wagnergruppen att man gripit en rysk officer i Ukraina. Anledningen ska ha varit att officeren öppnat eld mot ett av Wagnergruppens fordon.

ANNONS

Officeren själv uppgav senare i en video att incidenten inträffade eftersom han var berusad och arg på Wagnergruppen.

”Wagner kommer inte underteckna några kontrakt med Sjojgu”

Prigozjin har efter Pankovs uttalande meddelat att ”Wagner kommer inte underteckna några kontrakt med Sjojgu” och säger också, enligt BBC, att ”Sjojgu kan inte hantera militära formationer”.

Han menar att gruppen redan är integrerad med den ryska armén och att gruppens effektivitet skulle ta skada om de behövde rapportera direkt till försvarsministeriet.

Försvarsministeriet å andra sidan menar i stället att effektiviteten hos ryska trupper som strider i Ukraina skulle öka med ett sådant kontrakt.

"Detta kommer att ge frivilligorganisationer den nödvändiga juridiska statusen, skapa gemensamma tillvägagångssätt för organisationen av omfattande stöd och fullgörandet av deras uppgifter", säger ministeriet i ett uttalande och tillade att kontrakten måste undertecknas senast den 1 juli enligt BBC.

Prigozjin har också gjort flera uttalanden som avvikit från den ryska officiella linjen. I maj gick han ut och sa att 20 procent av de cirka 50 000 soldater han påstår sig ha rekryterat till Ukraina har stupat. Senast i december uppskattade även USA att Wagnergruppen hade omkring 50 000 soldater som strider i Ukraina.

Enligt TT är uppgifterna om antalet döda soldater svåra att verifiera men dödstalen Prigozjin pratar om är betydligt högre än de officiella dödstal som Ryssland redovisat.

ANNONS

Prigozjin har också tidigare sagt att den så kallade ”demilitariseringen” av Ukraina bara har lett till att Ukraina blivit mer militariserat.

LÄS MER:Utskott: Terrorlista Wagnergruppen i EU

LÄS MER:Wagner: Vi har gripit berusad rysk officer

LÄS MER:Fem punkter: Det vet vi om Ukrainas motoffensiv

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS