Rysslands invasion av Ukraina – krigets första dag

Under natten till torsdagen den 24 februari, svensk tid, meddelade Rysslands president Vladimir Putin att man inlett en militär operation i östra Ukraina, och strax därefter gick trupper in i landet från bland annat Belarus, Ryssland och den sedan tidigare annekterade Krimhalvön. På torsdagskvällen beskrevs attacken som ”en framgång” av den ryska militären. Här är krigets första dag.

ANNONS
|

På onsdagskvällen genomförde Ryssland de sista förberedelserna inför en invasion av Ukraina, när militära styrkor och stridsfordon placerades ut i norr, öster och söder.

Omkring midnatt, svensk tid, varnade Ukrainas president för att ett ”storskaligt krig” skulle kunna inträffa inom en snar framtid, och vid fyra på morgonen meddelade Vladimir Putin att Ryssland skulle genomföra ”speciella militära operationer” i östra Ukraina.

Enligt Vladimir Putin var landets intention inte att invadera Ukraina, utan att i stället ”demilitarisera” landet. Samtidigt uppmanade han omvärlden att inte lägga sig i.

"Till alla som skulle kunna tänka sig att ingripa utifrån: Om ni gör det kommer ni att möta konsekvenser som är större än ni någonsin har mött i historien. Alla relevanta beslut har fattats", sade han i ett tv-sänt tal.

ANNONS

Snart kom uppgifter från flera medier om att kraftiga explosioner ska ha hörts i bland annat Kiev och Charkiv.

Timmarna innan invasionen

Den ryska invasionen föregicks av att separatistledarna i de självutnämnda folkrepublikerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina under onsdagen bad Ryssland om militärt stöd.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beskrev detta som ”ytterligare en upptrappning av säkerhetssituationen” och begärde ett extrainkallat krismöte med FN:s säkerhetsråd.

Därefter eskalerade säkerhetsläget timme för timme – på onsdagskvällen och under natten till torsdag – och allt fler tecken pekade mot att Ryssland skulle kunna komma att fullfölja en invasion.

Ukraina utlyste nationellt nödläge, och sent på onsdagskvällen höll presidenten Volodymyr Zelenskyj ett tal riktat mot såväl de ukrainska som de ryska medborgarna.

I talet sa han att Ukraina enbart ville ha fred och att ett krig skulle medföra stora förluster på flera olika sätt. Samtidigt konstaterade han att man är beredda att försvara landet till vilket pris som helst.

– Om vi attackeras, om vi ställs inför ett försök att ta vårt land, vår frihet, våra liv och våra barns liv ifrån oss, så kommer vi att försvara oss. Om du attackerar oss kommer du att se våra ansikten, inte våra ryggar, sa Volodymyr Zelenskyj, enligt AP.

ANNONS
Vladimir Putin
Under natten till torsdag meddelade Rysslands president Vladimir Putin att de kommer att inleda ”speciella militära operationer” i östra Ukraina. Bild: AP/TT

Invasionen inleds

Under natten till torsdagen rapporterade flera internationella medier att en misstänkt cyberattack skett mot minst sex statliga hemsidor i Ukraina, och strax därefter kom meddelade Ryssland att luftrummet längs gränsen mot nordöstra Ukraina stängts av helt för civil flygtrafik.

Det ökade hotet från Ryssland ledde senare till att Ukraina av säkerhetsskäl stängde ned luftrummet över hela landet och blockerade flygbanorna på flera flygplatser.

Klockan 03.30 inledde FN:s säkerhetsråd det extrainkallade krismötet som efterfrågats av Ukrainas utrikesminister, och strax därefter påbörjade Vladimir Putin det tal som skulle komma att bli början på Rysslands invasion.

Bara minuter senare kom rapporter om explosioner från flera platser i Ukraina, och strax efter att landets utrikesminister vid femtiden på morgonen bekräftat att en fullskalig invasion inträffat och bett omvärlden om hjälp uppgav inrikesdepartementet att hundratals personer skadats eller dödats i samband med nattens militära angrepp.

”Ukrainare kommer aldrig att ge upp sin frihet och oberoende till någon. Nu avgörs inte bara vår stats öde, utan också hur livet i Europa kommer att se ut”, skrev Ukrainas försvarsdepartement i ett uttalande om situationen.

Krigets första dag

Efter åtta år av öppna konflikter mellan länderna blev kriget mellan Ryssland och Ukraina på torsdagen således ett faktum. Under dagen gick Ryssland in med allt fler trupper i Ukraina från såväl Belarus i nord, Ryssland i öster och Krim i söder, och invånarna i landet uttryckte rädsla.

ANNONS

En källa som bor i centrala Donetsk beskrev under torsdagen för GP hur situationen i staden och landet ser ut.

– Militären skjuter mot de angränsande territorierna, skott från tunga vapen hörs. Men det är väldigt svårt att förstå vem som skjuter först och varifrån, säger källan.

Under dagens tömdes affärerna på matvaror, bankomaterna på pengar, och bensinstationerna på bränsle, och människor undvek i största möjliga mån att lämna sina hem.

– Just nu sitter vi i vår lägenhet. Vi går inte ut om vi inte måste. Vårt vatten är ofta avstängt och vi försöker upprätthålla tillgången på dricksvatten och mat. Vi försöker att inte få panik. Vi har alla dokument och nödvändigheter ifall vi behöver gå till ett härbärge eller evakuera. Vi har varken ork eller pengar att lämna Donetsk. Mina morföräldrar kan inte heller lämna staden på grund av deras hälsotillstånd, säger källan och fortsätter:

– Jag är väldigt rädd för mitt eget och mina närståendes liv. Vi hoppas att fientligheterna upphör så snart som möjligt. Det är allt vi kan göra nu.

Framtiden oviss

Hur länge kriget kommer att pågå är fortfarande i allra högsta grad ovisst, och de boende i de krigsdrabbade områdena i Ukraina är oroliga för hur de närmaste dagarna, veckorna och månaderna kommer att utvecklas.

ANNONS

– Det finns fortfarande varor i butikerna, men det är omöjligt för oss att importera nya varor och den inhemska produktionen har minskat avsevärt, så det är svårt att veta vad som kommer att hända, säger en källa i Luhanskregionen till GP under torsdagen.

Allteftersom kriget intensifierades på flera håll i landet kom många att få spendera stora delar av dagen i källare, tunnelbanor och skyddsrum.

– Så fort striderna började närma sig gick vi ner i källaren. Det är inte det säkraste stället att vara på men det närmaste skyddsrummet ligger ungefär 15-20 minuter från oss och det är farligt att springa dit under eld.

Många är fast beslutna om att stanna kvar och försvara sitt land oavsett vad som händer, medan andra är beredda att fly.

– Så fort trupperna bryter igenom vårt försvar kommer vi att lämna vårt hem, säger en källa i Mariupol.

ANNONS