Demonstration i Libanon i helgen mot blodsutgjutelsen i Ghouta.
Demonstration i Libanon i helgen mot blodsutgjutelsen i Ghouta.

Ryssland vill att civila lämnar östra Ghouta

Rysslands president Vladimir Putin har gett order om en daglig, fem timmar lång humanitär vapenvila i östra Ghouta i Syrien. Syftet är att öppna en korridor för att låta civila lämna den rebellkontrollerade enklaven. Sveriges utrikesminister Margot Wallström kallar utspelet "olämpligt".

ANNONS
|

Vapnen ska från och med tisdagen tystna mellan 9 och 14 lokal tid, rapporterar Reuters med hänvisning till den ryska nyhetsbyrån Ria. Försvarsminister Sergej Sjojgu säger också att en humanitär korridor ska öppnas för att tillåta civila att lämna östra Ghouta. När det kan ske ska meddelas senare.

Enligt det ryska försvarsdepartementet kommer den syriska armén att respektera de fem timmar långa avbrotten i anfallen mot östra Ghouta, enligt Reuters.

Ryssland tar därmed egna initiativ, två dagar efter att FN:s säkerhetsråd krävde en månadslång humanitär vapenvila i Syrien. Av allt att döma vill Ryssland, som stöttar den syriska regimen, tömma östra Ghouta på civila inför en slutoffensiv mot rebellgrupperna som kontrollerar enklaven nära huvudstaden Damaskus.

ANNONS

Ryssland föreslår liknande humanitära pauser i striderna i al-Tanf i söder och i Rukban nära den jordanska gränsen.

Wallström kritisk

Utrikesminister Margot Wallström (S) är föga imponerad av det ryska utspelet.

- Nej, jag måste vara alldeles tydlig: den här resolutionen är tillämplig för hela Syrien och det är ett 30 dagars eldupphör. Det är inte något som är styckevis och delat – utan det här är vad det handlar om, säger Wallström efter dagens EU-utrikesministermöte i Bryssel.

- Vi tycker att det är olämpligt med alla de här olika uttalandena och förvirrande initiativ som har presenterats på sistone. I stället ska man se till att få till stånd detta eldupphör och tillåta ambulanser och hjälppersonal att komma in i Syrien nu, säger Wallström.

- Det är vi skyldiga alla dem som lider av krigets fasor just nu.

ANNONS

Fortsatta anfall

Striderna har krävt minst 30 liv i östra Ghouta under de senaste 48 timmarna, samtidigt som beskjutningen av Damaskus från rebellkontrollerat område fortsätter, säger Linda Tom, talesperson för FN:s humanitära verksamhet i Damaskus i ett mejl till Reuters.

Linda Tom skriver också att FN är redo att skicka konvojer med medicinsk hjälp och inleda medicinska evakueringar "så snart omständigheterna tillåter".

En familj på ett tiotal personer begravdes levande när en byggnad i Ghouta-områdets största stadsdel Douma förstördes i luftangreppet, enligt det oppositionella SOHR som bevakar kriget från Storbritannien.

FN:s generalsekreterare António Guterres manar till att säkerhetsrådets resolution om en månadslång vapenvila i Syrien "omedelbart ska genomföras och upprätthållas", skriver AFP.

I vapenvilan, som FN:s säkerhetsråd röstade fram i helgen, undantas operationer mot terrorister – vilket regimen och dess allierade hänvisar till när de fortsätter att bomba.

Oacceptabelt

EU:s utrikeschef Federica Mogherini uppmanar Ryssland, Iran och Turkiet att se till att Syrien-resolutionen blir en framgång.

- Jag är extremt oroad och det är också utrikesministrarna över den ökade militära aktiviteten i hela Syrien, från olika aktörer, främst från regimen och dess anhängare, säger Mogherini.

ANNONS

- Det ligger ett särskilt ansvar på garantländerna i Astanaprocessen – Ryssland, Iran och Turkiet – för att se till att det sker en nedtrappning, inte en upptrappning.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov Lavrov sade tidigare att FN:s vapenvila ska träda i kraft när alla sidor har kommit överens om hur den ska genomföras.

- Påståenden om att al-Assad-trogna är skyldiga till en klorgasattack mot östra Ghouta, är en provokation som syftar till att sabotera ett eldupphör i enklaven, säger Lavrov.

Över 500 civila har dödats i luftangrepp mot östra Ghouta sedan den 18 februari, uppger SOHR. Bland de döda finns över 130 barn.

TT

ANNONS