Ryssland: Vi utplånade IS-träningsläger

Enligt ryska Kreml-vänliga medier ska sex bombplan av modellen TU22M3 gjort en serie bombräder mot IS-positioner runt staden Raqqa i Syrien. Bland annat ska en fabrik för kemiska vapen och ett träningsläger för IS-jihadister ha totalförstörts. Bombräderna bekräftas av medborgarjournalistiska kollektivet Raqqa is Being Slaughtered Silently och enligt AFP ska 30 civila ha dött i attacken.

ANNONS
|

Enligt ryska Kreml-vänliga medier ska sex bombplan av modellen TU22M3 gjort en serie bombräder mot IS-positioner runt stadenRaqqa i Syrien. Enligt uppgifter från statliga ryska nyhetstjänsten Sputnik News (tidigare nyhetsbyrån Ria Novosti) och Russia Today, en regimvänlig tv-kanal ska ett träningsläger för IS-jihadister och en fabrik för kemiska vapen ha totalförstörts i bombanfallet.

Enligt ryska försvarsdepartementet ska "en större mängd militanta har dödats", uppger Sputnik News.

Det medborgarjournalistiska kollektivet Raqqa is Being Slaughtered Silently, RBSS är en av få oberoende källor som opererar inifrån IS-kontrollerade territorier i norra Syrien.

Journalistnätverk bekräftar bombningarna

Flera medlemmar i nätverket som rapporterar nyhetshändelser i hemlighet bakom IS linjer tros ha fått sätta livet till i kampen för att förmedla oberoende information inifrån Raqqa – och man bekräftar just nu de ryska uppgifterna om bombanfallen mot staden.

ANNONS

Enligt nätverket ska minst 20 civila ha dödats och 50 civila ha skadats under bombräden.

Nyhetsbyrån AP bekräftar dödsfallet på minst 20 civila personer.

Enligt AFP växer siffran på antalet döda och vid 12-tiden svensk tid ska minst 30 personer ha omkommit.

LÄS MER: Varför säger vissa IS, en del ISIL och andra Daesh?

Informationen om bombräden kommer från det ryska försvarsdepartementets medieavdelning som informerat de inhemska medierna om "framgången". Militären säger att bombningarna skett i områden norr och nordväst om Raqqa och ska ha skett med Tupolev-22M3-bombplan från hög höjd.

"Bombplanen återvände utan förluster"

Enligt ryska medier – bland annat nyhetsbytån TASS – ska bombplanen ha återvänt till sina baser utan förluster eller skador. De ryska uppgifterna om att det varit bland annat en fabrik för kemiska vapen och ett träningsläger för IS-jihadister som träffats och förstörts i bombräden har ännu inte bekräftats av oberoende källor.

LÄS MER: Ryssland anklagar Ukraina för terrorplaner

"Attacken förstörde ett stort lager med vapen, ammunition och bränsle nära Raqqa, en fabrik för kemiska vapen i nordöst om staden och ett stort träningsläger. Terroristerna drabbades av stora materiella förluster och ett stort antal militanter dödades", säger försvarsdepartementet enligt Tass.

Den ryska nyhetsbyrån uppger att långdistansbombplan använts vid attacker mot Islamiska Statens positioner vid Palmyra och andra städer vid minst två tillfällen tidigare i sommar.

ANNONS

Texten uppdateras.

ANNONS