Ryssland stänger konsulatet i Göteborg

Ryssland stänger konsulatet i Göteborg. Anledningen uppges vara Sveriges "konfrontationskurs" mot Ryssland. Dessutom utvisas fem svenska diplomater.
– Det ryska beskedet är mycket beklagligt, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

ANNONS
|

Ryssland stänger konsulatet vid Sankt Sigfrids plan i Göteborg. Anledningen uppges vara Sveriges "konfrontationskurs" mot Ryssland och en pågående ”russofobisk kampanj”.

Verksamheten vid konsulatet avslutas den 1 september.

Nyhetsbyrån Tass skriver att Sveriges ambassadör Malena Mård kallades upp till ryska utrikesdepartementet på torsdagsförmiddagen.

Samtidigt utvisas fem svenska diplomater från Ryssland och tillståndet för det svenska generalkonsulatet i S:t Petersburg dras in, även det från och med 1 september.

"Sveriges ambassadör informerades om att den ryska sidan, som ett svar, beslutat att förklara fem svenska diplomater persona non grata, inklusive tre anställda vid svenska ambassaden i Moskva", skriver det ryska utrikesdepartementet enligt Tass.

ANNONS

Sverige utvisade fem ryska diplomater

Den 25 april meddelade Sveriges utrikesminister Tobias Billström i en intervju med SVT att fem ryska diplomater skulle utvisas från Sverige. Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova sade då att det var en del av en ”ökande antirysk linje” och varnade för att Ryssland skulle svara. Nu säger det ryska utrikesministeriet att relationen med Sverige är ”på en lägre nivå än någonsin” och beskriver det svenska agerandet som ”ett öppet fientligt steg från Stockholms sida”, rapporterar ryska Kommersant.

Tre dagar efter den svenska utrikesministerns utspel lämnade den ryska generalkonsuln i Göteborg, Anastasia Fedorova, Sverige och tackade sina kollegor i ett mejl, enligt uppgift till GP.

”Tiden går fort och det är dags för mig att säga farväl till alla er. Mitt uppdrag här är slutfört och jag är på väg hem till Ryssland. Jag önskar er alla välstånd, optimism, visdom och god hälsa. Jag hoppas att få möta er i Moskva någon gång.”

Det ryska konsulatet ville inte svara på GP:s frågor om generalkonsulns hemresa. Även svenska UD svarade då ”inga kommentarer”.

Billström: ”Det är mycket beklagligt”

Det svenska utrikesdepartementet bekräftar för GP att de fem diplomater som nu utvisas är ett svar från Ryssland på att Sverige i april beslutade att utvisa fem tjänstemän vid den ryska ambassaden. Utrikesdepartementet bekräftar också stängningen av konsulaten i Sankt Petersburg och i Göteborg.

ANNONS

”Bakgrunden till utvisningen av de ryska tjänstemännen i april var att de hade bedrivit verksamhet som var oförenlig med Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser”, skriver Utrikesdepartementet i ett mejl.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström kommenterar beskedet i ett uttalande.

– Det ryska beskedet är mycket beklagligt. Ryssland har valt att utvisa svenska diplomater som agerat inom ramen för Wienkonventionen och bedrivit sedvanlig diplomatisk verksamhet i Ryssland, säger Tobias Billström.

– Vi beklagar också djupt det ryska beskedet om Generalkonsulatet i S:t Petersburg. Konsulatet har varit en motor i det bilaterala mellanfolkliga samarbetet mellan Ryssland och Sverige i bred bemärkelse. Dagens beslut är därför ytterligare en bekräftelse på den negativa politiska utvecklingen i Ryssland och landets internationella isolering.

LÄS MER:Kärnvapen kan placeras i Belarus

LÄS MER:Det här hände i gränsområdet Ryssland-Ukraina

LÄS MER:Ryska diplomater pekas ut som spioner

ANNONS