Ryssland placerar kärnvapen i Belarus

Ryssland planerar att installera kärnvapen i grannlandet Belarus. Det uppger landets president Vladimir Putin i en rysk tv-intervju.
– Det är inget konstigt med det här. USA har gjort det i årtionden, säger Putin enligt Reuters.
Martin Kragh, expert och forskare, ser dock allvarligt på Putins utspel.

ANNONS
|

Ryssland har för avsikt att bygga en lagringsanläggning för taktiska kärnvapen i Belarus (tidigare Vitryssland) uppger president Vladimir Putin enligt nyhetsbyrån Reuters som hänvisar till ryska Tass.

Presidenten ska ha uttalat att en överenskommelse mellan Moskva och Minsk nåtts kring utplacering av kärnvapen och att projektet ska vara klart senast första juli i år.

Putin betonade att Ryssland kan placera ut vapen utan att bryta mot skyldigheterna i Start-fördraget, en del av nedrustningsavtalet mellan USA och dåvarande Sovjetunionen som trädde i kraft i slutet av 1994.

Begäran från Belarus

Enligt president Putin ska skälet till agerandet vara Storbritanniens uttalande nyligen om leverans av ammunition med utarmat uran till Ukraina, uppger ryska medier.

ANNONS

President Vladimir Putin påstår enligt intervjun som Tass hänvisar till att det är Belarus president Aleksandr Lukasjenko själv som under en längre tid har aktualiserat frågan om att placera taktiska kärnvapen i Belarus.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Tass ska Ryssland ha flyttat över tio stridsflygplan, som kan bestyckas kärnvapen, till Belarus.

– Vi kommer inte flytta över våra kärnvapen till Belarus men placerar dem där, så som USA gör i Europa, säger president Putin till Tass.

Putin: ”Inget konstigt med det här”

Enligt nyhetsbyrån Reuters ser Putin det hela som helt okontroversiellt.

– Det är inget konstigt med det här. USA har gjort det i årtionden. De har länge placerat sina taktiska kärnvapen i sina allierades territorier, säger Putin.

Enligt nyhetsbyrån AFP säger Putin vidare att Ryssland kommer att använda sig av ammunition med utarmat uran i kriget, om Ukraina får motsvarande ammunition av västländerna.

Detta alltså sedan Storbritannien tidigare i veckan hävdade att man kommer att leverera just sådan ammunition tillsammans med de Challenger 2-stridsvagnar man ger till Ukraina.

– Ryssland har självklart vad som behövs för att svara på det. Utan att överdriva har vi hundratusentals sådana patroner. Men vi har inte använt dem ännu, säger Putin.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har enligt AFP beskrivit det brittiska beskedet som en "allvarlig eskalering".

ANNONS

Ser allvarligt på utspelet

Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet (UI), ser enligt TT allvarligt på Putins utspel.

Syftet är, enligt honom, att påminna väst och Ukraina om att Ryssland har kärnvapen och att avskräcka dessa från att trycka tillbaka mot den ryska invasionen.

– Det är å ena sidan ett led i Rysslands ambitioner att mer och mer integrera Belarus i rysk försvarsplanering och göra det till ett område där rysk militär kan agera. Det innebär att Rysslands de facto-gräns kommer närmare såväl EU som Nato, säger Kragh till TT.

Belarus gränsar, förutom till Ukraina, till Nato-länderna Polen, Litauen och Lettland. Å andra sidan ska Putins drag ses i ljuset av dess aggression i Ukraina, anser Kragh:

– Man eskalerar och signalerar att man kan nå Ukraina från Belarus med taktiska kärnvapen, säger han och tillägger:

– Utspelet kommer kort efter att Kinas president Xi Jinping lämnade Ryssland, där Kina inte gav Putin något av det han önskat: löften om militärt stöd och en ny naturgasledning i stället för den som EU inte kommer att köpa.

Taktiska kärnvapen är en typ av kärnvapen som enligt uppgift har kortare räckvidd och är mindre kraftfulla än strategiska kärnvapen.

ANNONS

Utarmat uran är en biprodukt när uran anrikas och att ämnet är så pass tungt – tyngre än bly – gör det användbart i pansargenombrytande vapen.

LÄS MER:Därför heter landet Belarus – och inte Vitryssland

LÄS MER:Kringskuren Wagnerledare går emot propagandan

LÄS MER:Stoltenberg: Väst måste vara berett att skicka vapen länge

ANNONS