Indiens premiärminister Narendra Modi och Japans Fumio Kishida träffades i lördags.
Indiens premiärminister Narendra Modi och Japans Fumio Kishida träffades i lördags. Bild: Manish Swarup/AP/TT

Ryssland lämnar fredsförhandlingar med Japan

Ryssland lämnar förhandlingarna med Japan om ett formellt fredsfördrag efter andra världskriget. Anledningen är Japans sanktioner mot Ryssland på grund av kriget i Ukraina. Japan protesterar mot beskedet.

ANNONS

Japans premiärminister Fumio Kishida besökte dessutom i helgen sin indiska kollega Narendra Modi, och försökte övertala Indien att fördöma Rysslands agerande i Ukraina. Indien är ett av få länder som hittills inte har tagit avstånd från Rysslands angrepp på Ukraina.

Ryssland och Japan har sedan tidigare en komplicerad relation och har därför inte skrivit ett formellt fredsfördrag efter kriget.

"Den ryska sidan har under nuvarande förhållanden ingen avsikt att fortsätta samtalen med Japan om fredsfördraget", skriver ryska utrikesdepartementet i ett uttalande. Det är enligt ryska UD omöjligt att diskutera bilaterala relationer – en kärnpunkt i fredsfördraget – med ett "land som intagit en öppet fientlig position".

ANNONS

Ryssland drar också in visumfria besök för japaner på den omstridda ögruppen Kurilerna, som i Japan går under namnet Nordterritorierna, samt stoppar all samverkan kring öarna.

Japans premiärminister Fumio Kishida tror att det är svårt att nå några framgångar i frågan om öarna, men är kritisk till Rysslands beslut och säger i ett tal till parlamentet att Japan starkt protesterar mot beskedet.

– Den här senaste situationen uppstod som ett resultat av Rysslands aggression mot Ukraina, och Rysslands försök att flytta frågan till Japan-Rysslandrelationerna är extremt omotiverad och absolut oacceptabelt, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS