Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ryssland kraftsamlar – Zelenskyj: Extremt svårt

Situationen är extremt svår vid flera delar av frontlinjen, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

ANNONS
|

Ryssland är tillbaka på offensiven i östra och södra Ukraina, och de ryska styrkorna tog kontrollen över staden Avdijivka i helgen. Det är landets största framsteg sedan Ryssland tog kontrollen över Bachmut i maj 2023.

Enligt Zelenskyj har Ryssland kraftsamlat vid fronten, och drar nytta av förseningarna i stöd till landet.

– Det är ett underskott av artilleri. Det finns ett behov av luftvärn vid frontlinjen och av en längre räckvidd för våra vapen, säger presidenten i sitt dagliga tal.

I talet tar Zelenskyj också upp och fördömer den veckolånga blockad som polska lastbilschaufförer och bönder har genomfört vid gränsen till Ukraina. Chaufförerna och bönderna anser sig översvämmade av billigare transporter och produkter från Ukraina, som en följd av den tullfrihet EU erbjuder på grund av kriget.

ANNONS

– Situationen visar hur solidariteten holkas ur för varje dag, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS