Den här bron utgör en gränsövergång mellan Estland och Ryssland. Till höger i bild ser man estniska Narva och till vänster ryska Ivangorod. Arkivbild.
Den här bron utgör en gränsövergång mellan Estland och Ryssland. Till höger i bild ser man estniska Narva och till vänster ryska Ivangorod. Arkivbild. Bild: AP/TT

Ryssar inte längre välkomna till Baltikum

Baltstaterna har stängt sina gränser för de flesta ryssar. Vid midnatt trädde nya regler i kraft, varpå flera ryska medborgare stoppades och fick vända.

ANNONS

Estland, Lettland och Litauen fattade besluten för ett par veckor sedan. De hänvisar till säkerhetsskäl med anledning av Ukrainakriget.

– Ryssland är en oförutsägbar och aggressiv stat. Tre fjärdedelar av dess medborgare stödjer kriget. Det är oacceptabelt att folk som stödjer kriget fritt kan resa runt i världen, till Litauen och EU, säger Litauens inrikesminister Agne Bilotaite.

Minst elva ryska medborgare stoppades vid Litauens gräns under natten till måndag.

Restriktionerna gäller även ryssar som har inresevisum i Schengen-området. Det finns ett fåtal undantag, till exempel om det anses föreligga humanitära skäl eller om man har EU-medborgare i familjen.

Reglerna kan inte heller tillämpas för personer som reser från andra Schengenländer.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS