Rysslands president Vladimir Putin har inte själv kommenterat utvecklingen efter kuppmarschen mot Moskva. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin har inte själv kommenterat utvecklingen efter kuppmarschen mot Moskva. Arkivbild. Bild: Pavel Bednyakov/Sputnik Kreml via AP/TT

Ryskt kuppförsök skapar sprickor i Putins makt

Först en marsch mot Moskva och försök till väpnat uppror.
Därefter: tystnad från Vladimir Putin och Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin.
Omvärldens bedömning är dock tydlig. USA:s utrikesminister konstaterar att "verkliga sprickor" har drabbat den ryske presidentens auktoritet.

ANNONS
|

Wagnerstyrkornas beväpnade marsch för att störta Rysslands högsta militärchefer stannade omkring 40 mil söder om huvudstaden sent på lördagen.

Diktatorn Aleksandr Lukasjenko i grannlandet Belarus blev den som löste konflikten. Wagnergruppens legosoldater gjorde helt om och återvände till sina baser. Prigozjin får möjlighet till ett nytt liv i en förort till Belarus huvudstad Minsk och brottsanklagelser om högförräderi dras tillbaka.

"Undvika blodbad"

Både Prigozjin och Putins talesperson Dmitrij Peskov sade att man kommit överens "för att undvika ett blodbad".

Sedan har det varit tyst från Wagnerchefen som tidigare varit mycket talför.

Tystnaden var också kompakt från Putin.

Men omvärlden, främst västländer, som under kuppmarschen sade att "utvecklingen följs noggrant", kunde konstatera att skedet visar på en sargad makt i Moskva och en djup splittring i landet.

ANNONS

USA:s utrikesminister Antony Blinken var skarp i sina valda kommentarer när han besökte samtliga inflytelserika söndagsprogram i amerikansk tv. Blinken kallade helgens utveckling för "extraordinär", han sade till CBS program "Face the nation" att "djupa sprickor drabbat Putins auktoritet".

– Jag tror att vi kommer att se ytterligare sprickor komma fram på den ryska fasaden, sade han till NBC:s inflytelserika program Meet the press.

Och Blinken konstaterade att den ryske presidenten för 16 månader sedan var nära att storma Ukrainas huvudstad Kiev. Nu var Putin tvungen att förbereda försvar av den ryska huvudstaden från styrkor ledda av hans tidigare protegé.

– Det är för tidigt att säga vad som kommer att hända och vart de är på väg, men uppenbart är att Putin måste ta itu med frågor de närmaste veckorna och månaderna, sade Blinken.

Reaktionen liknande dem från flera huvudstäder.

– Händelserna visar att det finns djupa splittringar inom Ryssland, och på skörhet inom både landets militär och tillhörande styrkor, sade den franske presidenten Emmanuel Macron.

Lukasjenko tiger

Tystnaden var däremot påtaglig även från Belarus där Lukasjenko i närmare tre års tid stått för brutala tillslag mot all opposition med rysk hjälp. Förföljelsen av regimkritiker har blivit fullständig sedan Lukasjenko tvingade till sig fortsatt presidentskap efter val som underkändes av oberoende observatörer.

ANNONS

Hans motståndare, oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, var krass i sin reaktion på utvecklingen.

– Jag tror inte att de vet vad de ska göra med Prigozjin. Men Lukasjenko har åter gjort Belarus till gisslan för andra länders krig, sade Tichanovskaja som tvingats fly Belarus och lever i exil. Hennes make, som också utmanade Lukasjenko, har dömts till mycket långt fängelsestraff i hemlandet.

Kina stödjer Kreml

Tystnaden under själva kuppmarschen var påtaglig från Peking. Kinas utrikesdepartement valde att kommentera det väpnade upproret först på söndagen.

"Som en vänligt inställd granne i en ny tid av omfattande strategiskt samarbete (mellan Kina och Ryssland) så stödjer Kina Rysslands vilja att att försvara stabilitet och uppnå utveckling och välstånd", skrev kinesiska UD i ett uttalande.

Kina konstaterade också att det rörde sig om "interna angelägenheter".

Vad Wagnergruppens legosoldater ska ta vägen är osäkert. Den ryska armén, och troligen Kreml, har länge velat införliva Wagnergruppen i de reguljära styrkorna. Under kuppmarschen revs samtliga rekryteringsaffischer ned i ryska städer.

Frågan är om Wagnergruppens frontsoldater, som flera gånger varit med om de hårdaste striderna i attackerna mot Ukraina och lidit stora förluster, är villiga att ta värvning inom den ryska armén som de själva förtalat.

Men från Wagnergruppens läger hördes ingenting.

ANNONS

Länge var det också tyst från Ukraina. Men sent på söndagen meddelade president Volodymyr Zelenskyj att han talat på telefon med USA:s president Joe Biden.

"En positiv och inspirerande konversation. Vi diskuterade förstås fientligheter och utvecklingen som pågår i Ryssland", skrev Zelenskyj på sociala medier.

En boende i Rostov-vid-Don knäpper en selfie med Jevgenij Prigozjin i samband med Wagnerstyrkornas uttåg ur den tidigare belägrade staden.
En boende i Rostov-vid-Don knäpper en selfie med Jevgenij Prigozjin i samband med Wagnerstyrkornas uttåg ur den tidigare belägrade staden. Bild: AP/TT
USA:s utrikesminister Antony Blinken anser att den auktoritära makten i Kreml är sargad. Arkivbild.
USA:s utrikesminister Antony Blinken anser att den auktoritära makten i Kreml är sargad. Arkivbild. Bild: Leah Millis/AP/TT
ANNONS