Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko har meddelat att landet utökar det militära samarbetet med Ryssland.
Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko har meddelat att landet utökar det militära samarbetet med Ryssland. Bild: Nikolai Petrov/AP/TT

Ryska soldater nu i Belarus

De första ryska soldater som ska delta i en ny gemensam styrka med Belarus har anlänt till landet. Styrkan ska enligt diktatorn Aleksandr Lukasjenko bara användas "i försvarssyfte".
– Vi har inte dödat någon och kommer inte att döda någon, säger han.

ANNONS
|

De ryska soldaternas uppdrag i Belarus går "uteslutande ut på att stärka skyddet och försvaret av gränsen", uppger landets försvarsdepartementet på lördagen.

Det var i måndags som Belarus meddelade att man utökar det militära samarbetet med Ryssland genom att mobilisera ett gemensamt förband inom ramen för ländernas så kallade statsunion.

Diktatorn Lukasjenko, som är nära allierad med den ryske presidenten Vladimir Putin, sade sig då ha blivit varnad för ett anfall som skulle komma att riktas mot hans land från ukrainskt håll, utan vidare källhänvisning.

Han anklagade också Polen, Litauen och Ukraina för att utbilda belarusier som ska kunna genomföra sabotage och "terroruppdrag" i Belarus.

ANNONS

Belarusiska trupper?

Beskedet om samarbetet har dock väckt farhågor om att belarusiska trupper skulle kunna ansluta till de ryska styrkornas offensiv i Ukraina, och den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har uppmanat omvärlden att skicka oberoende observatörer till gränsen mellan länderna.

Men att Belarus styrkor aktivt ska delta i Ukraina avfärdas av Lukasjenko, som hävdar att hans land "behandlar ryssar och ukrainare likvärdigt".

– Ingen har bett oss att ge oss in i denna operation, inte heller Ryssland, och vi har inte för avsikt att bli inblandade, säger han om kriget i Ukraina i en intervju med den amerikanska tv-kanalen NBC.

Hur många ryska soldater som kommit till Belarus vill man inte uppge, men Lukasjenko säger att 70 000 inhemska soldater ska utgöra grunden för den gemensamma styrkan.

"Nästan noll problem"

När de ryska trupperna kom till Belarus publicerade försvarsdepartementet propagandabilder som visar hur belarusiska kvinnor i folkdräkter välkomnar styrkorna på traditionellt sätt med bröd och salt.

Ländernas nära band togs också upp av Lukasjenko i NBC-intervjun. Han medger där att förhållandet med Putin "inte alltid varit problemfritt", men att de två står varandra mycket nära.

– Vi litar helt och fullt på varandra. Det är därför vi nästan har noll problem i vår kommunikation, säger han, och lägger till att Putin rent fysiskt mår utmärkt.

ANNONS

– Det är inte som ni tror i väst. Han är helt och hållet frisk och i god fysisk form, som ni kan se på hur han ser ut och rör sig.

ANNONS