Rysk tv-stjärna vill utmana Vladimir Putin

Den ryska tv-personligheten Ksenia Sobtjak planerar att utmana Vladimir Putin i presidentvalet. Hon skulle kunna vara ett liberalt alternativ för de som är missnöjda med Kreml – men att Sobtjak skulle ta hem segern är föga sannolikt.

ANNONS
|

35-årige Ksenia Sobtjak säger sig vara utled på att se samma politiker – inklusive Vladimir Putin – ställa upp i valet år efter år. Hon chockade många när hon började dyka upp vid protester mot presidenten 2011 och 2012.

Sobtjak, som bland annat gjort sig känd som programledare för en dokusåpa, är dotter till den före detta liberale borgmästaren i S:t Petersburg, Anatolij Sobtjak. Fadern hade nära band till Putin och var bland annat hans mentor.

Bedömare har i olika medier dömt ut tv-profilens kandidatur som ett försök från Kreml att öka legitimiteten och splittra oppositionen inför valet, som väntas förlänga Putins tid vid makten ytterligare.

ANNONS

Oppositionsprofilen Aleksej Navalnyj har också avfärdat Sobtjak som en av Kremls underhuggare. Navalnyj har själv sagt att han vill utmana Putin, men valkommissionen har uteslutit det eftersom han har dömts för brott.

Ksenia Sobtjak nekar till att hon skulle vara Putins nickedocka och har sagt att hon kommer att kliva tillbaka om Navalnyj tillåts att ställa upp i valet.

TT

ANNONS