Luna-25 sköts upp förra veckan. Bild från den ryska rymdmyndigheten Roscosmos. Arkivbild
Luna-25 sköts upp förra veckan. Bild från den ryska rymdmyndigheten Roscosmos. Arkivbild Bild: Roscosmos/AP/TT

Rysk rymdfarkost har kraschat på månen

Den ryska månlandaren Luna-25 har kraschat på månen, meddelar den ryska rymdorganisationen Roscosmos.

ANNONS

Kraschen inträffade efter en incident i samband med manövrar som skulle förbereda för landningen, enligt Roscosmos.

Kommunikationen med den obemannade Luna 25 försvann på lördagseftermiddagen.

”Farkosten hamnade i en oförutsägbar omloppsbana och upphörde att existera efter en kollision med månens yta”, skriver Roscosmos i ett uttalande på Telegram.

"Åtgärder som vidtogs den 19:e och 20:e augusti för att hitta farkosten och ta kontakt med den lyckades inte", skriver Roscosmos.

Skulle ta prover

Rymdfarkosten hade i uppdrag att under ett år vara kvar på månen och ta prover, analysera jord, samt driva "långsiktig vetenskaplig forskning". Den sköts upp från rymdbasen Kosmodrom Vostotjnyj i ryska Fjärran östern den 10 augusti.

ANNONS

Farkosten skulle ha landat på månens sydpol på måndagen. Månens sydpol är av särskilt intresse för forskare, som tror att dess kratrar kan innehålla vatten.

Expeditionen var tänkt att bli Rysslands första till månen på nära 50 år. Senaste gången var 1976 och nu är man angelägen om att bygga vidare på det banbrytande månprogrammet från Sovjettiden.

Beskrevs som "riskabel"

Efter att Rysslands president Vladimir Putin inledde sitt storskaliga invasionskrig mot Ukraina i fjol meddelade Europeiska rymdorganisationen (ESA) att den avslutar samarbetet med Ryssland kring uppskjutningen av Luna-25 och framtida uppdrag.

Roscosmos chef Jurij Borisov har sagt att Luna 25:s expedition var "riskabel" och berättade för president Vladimir Putin vid ett möte i juni att sannolikheten att den skulle lyckas var "runt 70 procent".

En utredning om orsakerna till kraschen har inletts, enligt Roscosmos, som inte offentliggjort vilka tekniska problem som kan ligga bakom.

Rättad: I en tidigare version av texten var tidpunkten för uppskjutningen av Luna-25 felaktig.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS