Oleg Orlov, en av ledarna i människorättsorganisationen Memorial, riskerar nästan tre års fängelse. Här sitter han i rättssalen i Moskva på måndagen.
Oleg Orlov, en av ledarna i människorättsorganisationen Memorial, riskerar nästan tre års fängelse. Här sitter han i rättssalen i Moskva på måndagen. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Rysk rättsaktivist riskerar flerårigt straff

Den ryske människorättsaktivisten Oleg Orlov bör sitta i fängelse i nästan tre år, anser den åklagare som anklagar honom för att ha sagt olagliga saker om kriget i Ukraina.

ANNONS

Orlov är en av frontfigurerna i och medgrundare till Memorial, som länge har varit en av Rysslands mest välrenommerade människorättsorganisationer. Han bötfälldes förra året för liknande brott och blev senare stämplad som en "utländsk agent".

– Jag yrkar på att han döms till. . . fängelse i två år och elva månader, sade åklagaren i rättssalen i Moskva, enligt AFP:s utsända reporter.

Memorial grundades kort före Sovjetunionens sammanbrott, i syfte att dokumentera förbrytelser som begåtts och i slutänden ställa de ansvariga till svars. År 2022 delade organisationen Nobels fredspris med den belarusiske människorättsaktivisten Ales Bjaljatski och den ukrainska organisationen Center for civil liberties.

ANNONS

Oleg Orlov, 70, har fortsatt att uttala sig kritiskt om Rysslands anfallskrig mot Ukraina, som i Ryssland är olagligt att benämna som ett krig. Han har också vägrat att lämna landet.

– Det finns inget val. Vi måste fortsätta kampen, sade han nyligen i en intervju med AFP.

När han ställdes inför rätta sommaren 2023 så slog han sig ned på de åtalades bänk med en boken "Konets rezjima", slutet för regimen.

– Den handlar om hur totalitära och fascistiska regimer kommer till sitt slut, sade han då inför ett samlat pressuppbåd.

Rysslands högsta domstol beordrade i december 2021 att Memorial som organisation skulle upplösas.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS