Bild från den dramatiska situationen på flygplatsen.
Bild från den dramatiska situationen på flygplatsen. Bild: AP/TT

Rysk flygplats öppnar efter upplopp mot Israel

Ett stort antal misstänkta har gripits efter helgens upplopp riktat mot ett flygplan från Israel i Dagestan i ryska Kaukasus. Flygplatsen öppnade åter på måndagen, trots tidigare besked att den skulle vara stängd i en hel vecka.

ANNONS
|

Planet, som tillhör det ryska bolaget Red Wings, flög i söndags kväll från Tel Aviv till Machatjkala i Dagestan. Efter landningen omringades flygplanet av en aggressiv folkmassa, där många hade palestinska flaggor. Det befaras att de var ute efter någon slags "hämnd" för Israels krigföring i Gaza.

Lokala säkerhetsstyrkor lyckades efter ett tag få "situationen under kontroll", enligt den ryska delrepublikens regering. Ett antal personer ska dock ha skadats.

"Över 150 aktiva deltagare i oroligheterna har identifierats, 60 av dem har gripits", meddelar Rysslands inrikesdepartement.

Först sades att flygplatsen skulle vara stängd hela veckan. Men klockan 14 lokal tid på måndagen öppnades den för både ankommande och avgående plan, meddelar ryska luftfartsmyndigheter.

ANNONS

Händelserna beklagas och fördöms av bland andra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som förklarar att Ryssland lider av "systematisk antisemitism och hat mot andra länder".

Ryssland anklagar i sin tur Ukraina för att ligga bakom händelsen – något som Kiev nekar till.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS