Den ryske flygchefen Ivan Petjorin är den tionde affärsmannen som avlidit under mystiska omständigheter i år.
Den ryske flygchefen Ivan Petjorin är den tionde affärsmannen som avlidit under mystiska omständigheter i år. Bild: Alexander Zemlianichenko

Rysk affärsman död – tionde i rad

Ryska flygchefen Ivan Petjorin hittades död i måndags efter att ha fallit överbord från sin båt, skriver Business Insider. Han är den tionde ryska affärsmannen som dött under mystiska omständigheter i år.

ANNONS
|

Lördagen den 10 september föll Ivan Petjorin, flygchef för ryska energibolaget KRDV, från sin båt när den befann sig i närheten av Russky Island. Två dagar senare, måndagen den 12 september, hittades hans kropp uppspolad omkring 16 mil från staden Vladivostok.

Den 39-årige Ivan Petjorin påstås ha varit en allierad till Rysslands president Vladimir Putin, som personligen ska ha handplockat honom till jobbet som flygchef. Petjorin dog bara några dagar efter att han närvarat vid ett möte som Putin bjudit in till, skriver New York Post.

Sen januari 2022 så har det rapporterats om flera ryska oligarker som dött en till synes mystisk död. Nästan alla ska ha haft höga positioner inom stora ryska gas, olje- eller energibolag.

ANNONS

Ivan Petjorin är den tionde som avlidit. Enligt ryska myndigheter ska samtliga dödsfall vara självmord eller olycksfall.

Experten: Handlar om rena mord

Men flera Rysslandsexperter tror att dödsfallen snarare handlar om mord.

– Det är rätt uppenbart att huvuddelen är mord. En del av dödsfallen är ju rena signaturmord där folk kastas ut genom fönster och andra mördas rätt upp och ner, säger Vilhelm Konnander, säkerhetsrådgivare och Rysslandskännare, och fortsätter:

– En person blev skjuten i en pool, ett par var så kallade självmord med familj och alla hängningar, detta är rent statistiskt väldigt ovanligt. Sen har vi en före detta vd som skulle bota en baksmälla med hjälp av grodgift och en shaman, det är verkligen mystiska dödsfall.

Även Hugo von Essen, analytiker vid Utrikespolitiska Institutet, tror att det eventuellt kan röra sig om mord.

– Det blir ju väldigt spekulativt, men jag tror inte att det rör sig om självmord och olyckor. Det finns nog en stor risk att det faktiskt handlar om mord, säger han.

Slåss om makt och pengar

Vem som i så fall ligger bakom morden är svårt att säga, men både Vilhelm Konnander och Hugo von Essen menar att det inte är helt otänkbart att det är handlingar som ryska säkerhetstjänsten utfört. Troligtvis med Rysslands president Vladimir Putins medgivande.

ANNONS

– Det är svårt att veta vem som ligger bakom men man kan argumentera för att de eventuella morden har Putins medhåll. Det är väldigt mycket inbördeskrig inom säkerhetstjänsten och de ekonomiska och politiska eliterna slåss om makt, säger von Essen.

– Oavsett vem som ligger bakom så tyder det på att systemet har sprickor och är alltmer instabilt, fyller han i.

Konnander menar på att det kan röra sig om en fejd mellan de olika gasbolagen.

– Fler av de som dött har varit toppchefer inom gasjätten Gazprom som Putin sägs själv kontrollera. Även gasbolaget Novatek har kontrollerats av Putins förtrogne Gennadij Timtjenko där den före detta vd:n mördats, säger han och fortsätter:

– Allt handlar om makt och pengar. Det är en maffia som kämpar för olika delar av kakan som hela tiden minskar på grund av de västerländska sanktionerna.

”Ryssland vill sända ut signaler”

Även om Ryssland gått ut med att det rör sig om självmord eller olyckor så tror Konnander och von Essen att ryska säkerhetstjänsten vill sända ut signaler genom dödsfallen.

– Man kan ju tolka dödsfallen som signaler eller varningar utåt. Till exempel att de personer som dött har gjort sig oönskade eller uttalat sig fel om kriget enligt Putin, säger von Essen.

ANNONS

Konnander tror att det finns flera olika förklaringar till vad själva syftet med de eventuella morden är.

– Jag tror att dessa mord har två syften, dels göra sig av med folk som står i vägen, dels för att avskräcka andra. Men sen finns det även en tredje potentiell orsak, rånmord.

En del av de som mördats har kassörsprofil. De har skött penningtvätt och har tillgång till konton och transaktioner i skatteparadisen, förklarar han.

– Rånmord har ofta inslag av tortyr samt att familjer mördas, så förmodligen har de dödats för att få fram information.

Tio ryska oligarker som dött 2022

Ivan Petjorin, 39 år, flygchef för energibolaget KRDV. Dog efter att ha fallit överbord från sin båt. (September 2022)

Ravil Maganov, 67 år, VD för ryska oljebolaget Lukoil. Dog efter att ha fallit ner från ett fönster vid ett sjukhus i Moskva. (September 2022)

Jurij Voronov, 61 år, toppchef för logistikföretaget Astra Shipping. Hittades död i sin pool med en skottskada i huvudet. (Juli 2022)

Jevgenij Palant, 47 år, multimiljardär och delägare av telekombolag. Hittades död i sitt hem tillsammans med sin fru. Enligt polis ska frun huggit honom till döds innan hon tog sitt eget liv. (Juni 2022)

Andrej Kurkovskij, 37 år, chef för gasjätten Gazproms skidresort i Krasnaja Poljana. Dog efter att ha fallit från en stig på väg upp till den medeltida fästningen Achipsinskaya. (Maj 2022)

Alexander Subbotin, 43 år, före detta VD på Lukoil. Dog av en påstådd hjärtattack strax efter att ha besökt en ”shaman” i syfte att bota sin baksmälla. (Maj 2022)

Vladislav Avajev, 51 år, VD för Gazprom. Påstås ha skjutit sin fru och 13-åriga dotter till döds för att sen ta livet av sig själv. (April 2022)

Sergej Protosenja, 55 år, VD för stora gasbolaget Novatek. Påståtts ha dödat sin fru och dotter med en yxa och sen hängt sig själv i Spanien. (April 2022)

Alexander Tyulakov, 61 år, högt uppsatt tjänsteman för Gazprom. Hittades död med en snara runt sin nacke i ett garage i ett "gated community". (Februari 2022)

Leonid Shulman, 60 år, högt uppsatt tjänsteman för Gazprom. Hittades knivhuggen till döds i en pöl av blod i samma "gated community" som Tyulakov. (Januari 2022)

LÄS MER:Experten om döda ryssarna: ”Lever på nåder av Kreml”

LÄS MER:Efter ryska stoppet – gaspriserna rusar i Europa

LÄS MER:Trängd Putin måste rädda ansiktet – inget kan uteslutas

ANNONS