En änka sörjer sin make, som avlidit efter att ha insjuknat i covid-19, i Perus huvudstad Lima.
En änka sörjer sin make, som avlidit efter att ha insjuknat i covid-19, i Perus huvudstad Lima. Bild: Rodrigo Abd/AP/TT

Runt en miljon döda i covid-19 världen över

Över en miljon människor i världen med bekräftad covid-19 har nu avlidit under pandemin. Enligt sajten Worldometer passerades miljongränsen under söndagseftermiddagen.

ANNONS
|

En miljon människor med bekräftad covid-19 har nu avlidit i världen. Värst drabbat, räknat i faktiska tal, är USA där strax över 200 000 personer avlidit, därefter Brasilien, Indien och Mexiko.

Sett till antalet döda per 100 000 invånare toppas listan bland världens större länder av Peru med 100 dödsfall per 100 000 invånare. Därefter kommer Belgien, Bolivia och Brasilien. Sverige är i det avseendet också relativt hårt drabbat och hamnar på en tolfteplats med omkring 58 döda per 100 000 invånare (borträknat ministaterna San Marino och Andorra).

Antalet bekräftat smittade i världen ligger på 33 miljoner, och den siffran ökar kraftigt, främst för att många länder nu testar i stor omfattning. Av dem är cirka sju miljoner smittade just nu, och 24,5 miljoner människor beräknas ha tillfrisknat.

ANNONS

Världshälsoorganisationens (WHO) statistik över antalet döda i covid-19 ligger under eftermiddagen på 991 224 fall, medan nyhetsbyrån AFP:s sammanställning landar på 999 068 fall. Enligt universitetet Johns Hopkins räkning av antalet döda är siffran under söndagen 995 190.

På flera platser i Europa har demonstrationer hållits mot strikta regler, tänkta att bromsa smittspridningen. I Spaniens huvudstad Madrid har människor under söndagen demonstrerat mot en utvidgad nedstängning av samhället eftersom den främst träffar fattiga stadsdelar, enligt demonstranterna. I Storbritanniens huvudstad London urartade en liknande demonstration under lördagen. Flera personer greps efter att tumult uppstått när polisen försökte skingra demonstranterna.

I södra Frankrike har antalet smittofall ökat stadigt de senaste veckorna med 16 000 bekräftade fall om dagen både i torsdags och i fredags.

I Europa är Storbritannien det land som i faktiska tal drabbats värst av coronaviruset med 42 000 dödsfall.

Inga coronapatienter på Iva i Göteborg

Så sent som i fredags kunde GP rapportera att inga coronapatienter för närvarande vårdas på Iva i Göteborg. Den siffran gäller fortfarande på söndagen.

De första fallen i världen av personer som smittats med det nya coronaviruset, sars-cov-2, upptäcktes i Kina i början av december 2019. I slutet av januari klassade WHO utbrottet som ett internationellt hälsonödläge. Redan dagen efter fick Sverige sitt första fall, en kvinna som rest från Wuhan i Kina.

ANNONS
ANNONS