Risk att USA:s förhoppningar på Kina grusas

USA sätter sitt hopp till Kina för att stoppa Nordkorea från att utveckla sitt kärnvapenprogram. Men chanserna att nå resultat den vägen är begränsade, tror Jerker Hellström vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

ANNONS
|

- Allting återkommer till Kinas roll. Men Kinas främsta prioritet just nu är stabilitet i regionen, inför den partikongress som äger rum i höst, säger Jerker Hellström, som är säkerhetspolitisk analytiker vid FOI.

På onsdagen möter USA:s utrikesminister Rex Tillerson och försvarsminister James Mattis kinesiska företrädare i Washington. Överst på agendan står frågan om Nordkorea – en fråga som just nu är brännhet i USA. Mötet sker två dagar efter beskedet att den 22-årige studenten Otto Warmbier avlidit, efter ett och ett halvt års fångenskap i Nordkorea.

ANNONS

"Grusade förhoppningar"

Men Jerker Hellström ser läget som väldigt låst, eftersom ingenting tyder på att Nordkorea är villigt att förhandla om sitt kärnvapenprogram. Kina har visserligen ekonomiska möjligheter att påverka Nordkorea, men vill inte göra något som hotar stabiliteten i regionen.

- Trump förväntar sig att Kina ska göra någonting. Men det finns en risk att han så småningom inser att Kina inte vill – eller anser sig kunna – agera i den grad som USA förväntar sig. Därför finns en risk att det leder till grusade förhoppningar och missnöje från amerikanskt håll, säger Jerker Hellström.

I USA finns ett ökande tryck på presidenten att agera mot Nordkorea, inte minst sedan Otto Warmbiers död.

- Nordkorea har varit en av Trumps främsta och högst prioriterade frågor sedan han kom till makten. Han har investerat mycket politiskt kapital i den här frågan. När han väl inser att Kina inte kommer att göra så mycket mer än vad man gör i dag kan USA tvingas att agera på egen hand.

ANNONS

Det skulle enligt Jerker Hellström kunna leda till att USA väljer att agera militärt, eller med riktade sanktioner mot kinesiska företag, vilket i så fall skulle påverka USA:s relationer med Kina.

Kapprustning

Samtidigt riskerar dagens utveckling – med ett Nordkorea som alltmer närmar sig en förmåga att angripa andra stater med kärnvapen – att leda till ökad kapprustning.

- Risken är att fler stater i regionen ser att de behöver utveckla egna kärnvapen och missilförsvar. Det här kommer från dilemmat kring Nordkorea, men riskerar att få regionala och globala konsekvenser, säger Jerker Hellström.

TT

Fakta: Nordkorea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011. Denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Under 2016 genomförde landet två kärnvapenprovsprängningar och över 20 robotuppskjutningar. Hittills i år har Nordkorea avfyrat 16 robotar vid totalt tio olika tillfällen och det har länge talats om att en sjätte kärnvapenprovsprängning kan vara på gång.

Källor: Landguiden, BBC, CNN.

ANNONS