Rekordbeslag av kokain på danskt skepp

För en månad sedan gjorde den nederländska tullen ett rekordstort tillslag på över åtta ton kokain. Nu rapporterar den danska tidningen Finans att det gjordes ombord på ett skepp från danska fraktföretaget Maersk och att deras anställa vid flera tillfällen åtalats för att ha hjälpt knarksmugglare.

ANNONS
|

Ett rekordstort beslag på över åtta ton hittades inne i en container ombord på ett skepp som anlände till den nederländska hamnen Rotterdam i mitten av juli. Kokainet var värt över sju miljarder svenska kronor och är det största knarkfyndet som någonsin gjorts i Nederländerna.

Den danska tidningen Finans rapporterar nu att beslaget hittades ombord på ett fartyg som ägs av det danska fraktföretaget Maersk.

"Vi kan bekräfta att det illegala smuggelgodset som beslagtogs i Rotterdams hamn den 13 juli 2023 hade transporterats i en Maersk-container” meddelar det danska företaget till tidningen.

Anställda åtalad för knarksmuggling i flera länder

Det är inte första gången som danska Maersk är involverade i knarksmuggling. Finans rapporterar att Maersk-anställda åtalats i både Costa Rica och Belgien för att ha hjälpt knarksmugglare.

ANNONS

Nederländsk polis har till och med sagt att företaget är ”infiltrerat” av knarksmugglare.

I Costa Rica har sex anställda hos Maersk åtalats för knarksmuggling och hamnarbetarnas fack i landet anklagar företaget för att ”misslyckas grovt” i sitt arbete med att förhindra det. Det har gått så långt att facket till och med vill slänga ut det danska företaget ur landet.

Huruvida Maersks anställda misstänks för att ha varit involverade i det senaste, rekordstora, tillslaget vill varken nederländska myndigheter eller Maersk kommentera.

– När det är det störta fallet i Nederländerna någonsin, då vet du att det är galet. Det har nått rekordnivåer där hela världen kommer att ta upp historien och därför kommer det att dröja kvar i folks medvetenhet under en längre tid, precis som med Danske Bank. Plötsligt är Maersk ansiktet utåt för kokainsmuggling, säger varumärkeskonsulten Sören Holm till Finans.

En bidragande faktor till att Maersk hamnat i fokus gällande kokainsmuggling är att de är väletablerade i Sydamerika. De äger flera hamnar som ligger mitt i smuggelrutten för kokain.

Allt mer kokain kommer till Europa

Mängden kokain som beslagtas i Europa har ökat lavinartat de senaste fem åren. Mellan 2016 och 2021 fyrdubblades mängden kokain som som beslagtogs inom EU. Svenska tullen har sett en ännu mer markant ökning. I februari gick de ut med att de under 2022 beslagtog tre gånger så mycket kokain jämfört med bara ett år tidigare.

ANNONS

I höstas rapporterades det att hamnen i belgiska Antwerpen behövde bygga fler förbränningsugnar för att kunna förstöra de enorma mängder kokain som de beslagtagit.

Knarksmuggling är ett stort problem för alla fraktföretag och hamnar, men samtidigt är det är så gott som omöjligt att kontrollera allt som kommer in till Europa via fraktfartyg.

– Om du skulle scanna varenda container så skulle det inte finnas några färska bananer i mataffären, säger statsvetaren Katja Lindskov Jacobsen från Köpenhamns Universitetet till Finans.

LÄS MER:Göteborgs hamn har använts för att fylla Putins krigskassa

LÄS MER:Colombiansk drogbaron döms till 45 år i fängelse i USA

LÄS MER:FN: Mycket olja har pumpats bort från tanker

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS