Polisen har gripit en 54-årig man som illegalt bodde med sin fru och sex barn i en källare i en österrikisk by.
Polisen har gripit en 54-årig man som illegalt bodde med sin fru och sex barn i en källare i en österrikisk by. Bild: Ronald Zak

Reichsbürger-man hade barn i vinkällare i Österrike

En 54-årig ”Reichsbürger” ska ha levt med sin fru och flera barn i en vinkällare i den österrikiska byn Obritz. När myndigheterna knackade på pepparsprejade han dem och barrikaderade sig. Barnens identitet är ännu okänd.

ANNONS

Invånarna i den lilla byn Obritz i norra Österrike hade mer och mer börjat störa sig på en okänd 54-årig man som av allt att döma hade bosatt sig i en vinkällare på orten.

– Framför allt störde övervakningskamerorna utanför vinkällaren. Dessutom hörde invånarna i bland barnröster från källaren, men så snart de närmade sig så tystnade de, berättar viceborgmästaren Erich Greil för österrikiska public service, ORF.

Kommunen bestämde sig därför på torsdagen att, med hjälp av myndigheterna i närliggande Hollabrunn, se efter vad som försiggick. När de två myndighetspersonerna kom fram till källaren hörde de mycket riktigt barnröster. När de bad om att få se barnen försvann mannen ner i källaren.

ANNONS

– Kort därefter kom han tillbaka och attackerade personalen med pepparsprej, säger Erich Greil till Kurier.

Flydde genom vinträdgården

De två myndighetspersonerna fick knappt luft och flydde, nästan förblindade av pepparsprejen, genom vinträdgården, enligt Greil.

– Mannen sprang efter dem, säger han.

Därefter barrikaderade sig 54-åringen i vinkällaren.

När myndigheterna slutligen kunde öppna och genomsöka källaren fann de den 54-årige mannen, hans 40-åriga fru – och sex barn mellan sju månader och fem år gamla.

Enligt Hollabrunns distriktschef, Karl-Josef Weiss, var barnen varken inspärrade eller försummade. Däremot hittade myndigheterna flera skjutvapen i vinkällaren. 54-åringen greps på torsdagen, men har sedermera försatts på fri fot eftersom det inte fanns någon fara för barnens välmående.

Mannen har visat sig vara en känd person i högerextrema kretsar, och har författat flera böcker där han förnekar Förintelsen, skriver Sky News.

Utreder vilka barnen är

Barnens identitet är oklar. Ingen av dem är registrerade i Österrike, och enligt 54-åringen och hans fru ska de alla ha fötts i England. Föräldraskapet kommer att utredas.

Efter ingripandet togs barnen till sjukhus och undersöktes där med mamman närvarande. Nu utreds barnens omgivning och det kommer att beslutas huruvida de får komma tillbaka till de förmodade föräldrarna eller ej.

Utredningen tyder hittills på att mannen kommer från en ”systemkritisk” miljö på högerkanten, berättar polisens talesperson Stefan Loidl för ORF. Mannen ska ha rörts sig i Reichsbürger-kretsar, samma miljö som de gripna kuppmakarna i Tyskland, som det rapporterades om i december, kom från. Han ska också tillhöra prepperscenen.

ANNONS

Enligt Erich Greil ska mannen ha köpt minst fyra gamla källare i byn. Enligt polisen är kameraövervakningen ett signum för prepperscenen, vars medlemmar köper avlägsna källarutrymmen och förbinder dem under jorden för att kunna överleva länge i nödfall.

LÄS MER:Det här är Reichsbürger-rörelsen

LÄS MER:Det här är prins Heinrich XIII Reuss

LÄS MER:Högerextremister planerade statskupp – 25 gripna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS